El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha estat clar: "Ens hagués agradat molt poder dir que hem arribat a un pacte amb Pimec sobre la representativitat, però no els mentiré, no és així". Amb tot, "tant des de Foment com des de Pimec no descartem seguir negociant perquè volem arribar a un acord", tot i que "Pimec no ha volgut acceptar la nostra generosa proposta". Així ho ha explicat en una roda de premsa, en què ha valorat diversos punts candents de l'actualitat econòmica. 

Així doncs, la guerra per les quotes de representativitat entre les dues patronals segueix oberta, i el temps comença a comptar. Les dues organitzacions no han estat capaces de posar-se d'acord, tot i "les propostes generoses que Foment ha fet a Pimec", segons ha assegurat Sánchez Llibre. La proposta plantejada per Foment és passar de la situació actual (Foment 60%, Fepime 15% i Pimec 25%) a una nova situació passant de tres agents a dos, ajuntant Foment i Fepime amb un 65% i Pimec amb un 35%. Segons explica el president de Foment, Pimec no ho va acceptar perquè volia que fos 50-50. 

Aquesta mateixa tarda, de fet, la patronal de les pimes, Pimec, ha reunit a tots els seus socis per explicar-los la situació en aquest aspecte i fer-los partíceps de com serà en cas que la Generalitat hagi de començar un recompte, en cas que finalment no s'arribi a un acord. 

I és que el tema de la representativitat és clau per les patronals, ja que el que es reparteix a partir d'aquest percentatge són les cadires, els vots i les aportacions econòmiques que els toquen, cosa que es tradueixen en ajudes i poder en la negociació col·lectiva. 

Canviar el criteri de recompte

"Nosaltres seguim apostant per arribar a un acord amb Pimec" i per fer-ho, Foment "instarà el Govern de la Generalitat perquè legisli un nou decret que modifiqui el decret anterior" pel que fa al recompte de les quotes. Sánchez Llibre ha explicat que l'article 7.71 diu que la quota representativitat resulta de contrastar només el nombre d'empreses afiliades.

"Nosaltres volem plantejar al Govern que modifiqui aquest decret -que és de l'any 2015- per implementar un recompte més objectiu, més proporcional i més real de l'economia catalana", ha dit Sánchez Llibre, i que "a part de les empreses, s'hi incorporin en el recompte el número de treballadors de cada una d'elles i el volum de facturació, i altres variables com el volum d'inversions i exportacions, per exemple". 

En aquest sentit, el president ha defensat que el 70% del PIB català està representat a Foment a través de les empreses i associacions que estan afiliades a la seva patronal i que aquesta negocia el 90% dels convenis col·lectius que se signen a Catalunya.