Foment del Treball ha alertat del risc que la crisi econòmica derivada de la pandèmia tingui com a conseqüència una "crisi social". La patronal ha assegurat que l'atur registrat a l'Estat en el primer semestre representa un 50% del va incrementar la Unió Europa, mentre que Catalunya explica el 38% de l'augment dels aturats espanyols.

"Tenim una crisi molt important en termes d'ocupació", ha manifestat el secretari general adjunt de la patronal, Salvador Guillermo, a la Comissió d'Estudi de la Reconstrucció i Reactivació Socials i Econòmiques. Per la seva part, Pimec ha demanat ampliar els ERTO fins al desembre de 2021, i ha reclamat prendre mesures amb "més antelació" per evitar una "angoixa addicional" als empresaris.

Un 31% de les petites i mitjanes empreses creuen necessari ampliar la vigència d'aquests expedients fins al març de l'any vinent i un 24%, fins al desembre. El president de la patronal, Josep González, va considerar ambdues dates "acceptables" però ha assegurat que allargar ERTO un o dos dies abans del venciment és una "pràctica millorable". Així mateix, ha denunciat l'existència de "moltes irregularitats pendents" per resoldre.

"Ajuts més baixes a Espanya que en la resta d'Europa"

Les patronals han comparegut en el Parlament i han reclamat "ajuts directes" i una injecció de liquiditat a les empreses. "Si no som prou generosos, no podrem evitar que hi hagi una mortalitat més alta", va advertir González. El president de Pimec ha afirmat que els crèdits ICO han estat "importants" per a les empreses però ha advertit de la dificultat d'algunes companyies de tornar-los.

En aquest sentit, el també director d'Economia de Foment del Treball ha demanat "reforçar" els ajuts directes, com han fet altres països de la Unió Europea. Guillermo ha afirmat que el percentatge d'ajuts directes per part del govern espanyol ha estat "significativament més baix" al d'altres països europeus.

"Aquest any i l'any que ve hem de ser prudents amb els recursos públics però aquests han de ser prou importants per evitar l'enfonsament de l'activitat econòmica", va manifestar Guillermo. El secretari general adjunt de la patronal ha assegurat que el dèficit públic és "molt important" a mitjà termini però "secundari" a curt termini. "Obsessionar-se a curt termini pel dèficit públic pot costar més car", ha afegit.

El president de Pimec va destacar també la importància de "reestructurar despeses" en els pressupostos. González va recordar que el "moment complex" actual no permetrà la generació d'ingressos addicionals i ha demanat als partits crear uns pressupostos de base 0 i ser "valents" a l'hora de reduir partides.

Entre d'altres mesures, la patronal de la petita i mitjana empresa catalana també ha demanat allargar la recuperació del permís retribuït al llarg de l'any que ve, donar ajuts a les famílies amb nens en quarantena i distribuir bons per incentivar l'activitat turística i cultural. La patronal ha advertit també que la crisi ha portat a situacions "molt desiguals" als diferents sectors i ha vaticinat que la recuperació de l'economia s'allargarà fins el 2023.

Canvi en el model turístic

Referint-se al turisme, Josep González ha assegurat que l'anunci d'una quarantena als visitants estrangers va suposar un "efecte negatiu" pel turisme, agreujat pels rebrots d'aquest estiu. El president de la patronal va afirmar que per apostar pel turisme de qualitat cal personal format i molts canvis que, en qualsevol cas, tampoc no seran immediats.

Quant a un possible canvi en el model productiu, Pimec ha defensat un model de "capitalisme inclusiu" basat en una millora de la distribució de la riquesa i ha apostat per salaris més alts i més innovació. Per altre part, Foment ha defensat "l'economia social de mercat" com el model més "adequat".

La patronal de la gran empresa també es va referir a la crisi sanitària i va afirmar que tots els elements que contribueixin a millorar aquesta situació revertiran també en una millora de l'economia. Guillermo s'ha mostrat a favor d'un increment dels rastrejadors o instruments de detecció ràpida i ha defugit de la idea d'oposar vida i economia. "És un argument fàcil, pobre i trist", va assegurar. Així mateix, s'ha mostrat contrari a la idea d'un nou confinament perquè actualment es disposa d'elements i mecanismes d'atenció que cal "posar en valor".

La llei de Cámaras

Preguntat sobre la Llei de Cambres, el president de Pimec ha reiterat que es tracta d'una invasió de competències i l'ha qualificat d'una "falta de respecte" i de "ganes de ser depredador".

 

Imatge principal: El president de Pimec, Josep González. Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat