Fa quasi vint anys que la pugna per la representativitat empresarial entre Foment del Treball i Pimec tensiona les relacions entre les dues patronals, però sembla que finalment els presidents estan ultimant un acord per posar fi a la guerra patronal. Segons va avançar el diari Ara i ha pogut confirmar El Nacional, Josep Sánchez Llibre i Josep González ratificaran l'acord aquest dijous després de reunir les seves juntes directives, el qual "tendeix a la paritat, però no és 50% i 50%", asseguren fonts properes a les negociacions. 

Fins ara, la representativitat empresarial, per la qual les patronals s'hi juguen el prestigi, la representativitat, unes quantes cadires i al voltant de 2 milions d'euros anuals a repartir, estava repartida entre Foment (60%), Fepime (15%) i Pimec (25%). Amb el nou acord, Fepime s'integraria dins de Foment, i els nous percentatges serien de 58% per a Foment i 42% per a Pimec per al primer any, amb una evolució progressiva fins a arribar al 55% per a Sánchez Llibre i el 45% per a González en un període de quatre o cinc anys. Amb tot, l'acord encara no està signat i tot i que "molt haurien de canviar les coses perquè no es ratifiqui", al final "serà la Generalitat qui marqui el com i el què", asseguren fonts properes a les negociacions. 

Ambdues patronals "han cedit força", asseguren les fonts, ja que d'una banda, Pimec tenia unes línies vermelles molt marcades, com havia anunciat Josep González, que Pimec no acceptaria un acord de menys del 50%. D'altra banda, la proposta de Sánchez Llibre es movia entre el 65% per a Foment i el 35% per a Pimec. Amb tot, fa tres setmanes la lluita per la representativitat va portar el Departament de Treball a iniciar el procés per fixar la representativitat institucional de Foment, Pimec i Fepime i deixava un mes de termini, que expira el pròxim dia 19, perquè presentessin les seves sol·licituds. En cas que no s'arribés a un acord, seria el Govern qui determinés la representativitat mitjançant el recompte d'afiliats. 

De fet, una de les crítiques de Pimec es dirigia al Departament de Treball, qui havia de fer de mediador entre ambdues patronals. "La nostra queixa no és només cap a Foment del Treball sinó també per la conselleria, que porta temps evitant el problema", explicaven des de Pimec. Ara, però, des de les organitzacions asseguren que "Treball ha fet una bona feina les darreres setmanes per fer possible un acord". 

Quan Treball va iniciar el període de recompte, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va amenaçar amb boicotejar el procés i no presentar-se al recompte per a la representativitat segons els criteris del decret del Govern si no es feia sota criteris que incloguin aspectes com la facturació, el nombre de treballadors, el volum d'exportacions i importacions o la capacitat de generar ocupació. La patronal al·legava que l'activitat empresarial dels seus associats suposen el 70% del PIB de Catalunya i negocia el 90% dels convenis col·lectius, a més de concentrar el 90% de les exportacions i el 70% de les empreses adjudicatàries d'obra pública de la Generalitat, l'Estat i administracions locals. 

Sigui com sigui, sembla que la guerra patronal arriba a una treva. Dijous s'ultimaran els darrers detalls i, si res no canvia, l'acord serà ja una realitat. Punt i final a una pugna de gairebé 20 anys de tensions a les cúpules patronals.