Foment del Treball vol que el govern espanyol aprovi per Reial decret llei la pròrroga, a partir de l’1 de maig i fins al 31 de desembre de 2021, del tipus 0% d’IVA als productes sanitaris. Concretament, vol que tots els béns, importacions i adquisicions intracomunitàries, els destinataris de les quals siguin entitats de Dret Públic, clíniques o centres hospitalaris, o entitats privades de caràcter social no paguin IVA.

Aquesta petició, segons explica la patronal s'explica amb la situació que viu el país, ja que es troba enmig d'una emergència sanitària, de fet tots els indicadors apunten que està començant la quarta onada de contagis de la pandèmia amb registres d’alta ocupació en hospitals i unitats de vigilància intensiva i per tant, consideren que és prioritari no gravar els productes sanitaris d’ús intensiu.

Segons explica Foment, l’evolució de la pandèmia de la Covid continua significant un impacte extraordinàriament elevat en les entitats sanitàries, ja que  l'avanç dels plans de vacunació, de moment, no estan aconseguint disminuir els contagis d'aquesta malaltia i això provoca que els serveis sanitaris encara tinguin una gran càrrega de treball. És per això que Foment justifica aquesta petició d'ampliar l'exempció de l'IVA a aquests productes fins al 31 de desembre de 2021.

A més, Foment remarca que, aquesta petició també es fa amb l’objectiu de garantir seguretat i tranquil·litat al sector i als consumidors i reclama que no és necessari esgotar els terminis per prendre les decisions corresponents, en aquest cas allargar l'exempció de l'IVA als productes sanitaris.

La pandèmia a Catalunya

Amb relació a la petició de Foment, cal apuntar que la pressió hospitalària a Catalunya segueix sent molt elevada, tot i que els indicadors sembla que mantenen una tendència a la baixa. Segons les últimes dades de Salut, en les últimes 24 hores, hi ha hagut més ingressos que altes als hospitals catalans, tant a planta com a les UCI.

Ara bé, tot i que la pressió hospitalària ha augmentat, el risc de rebrot es troba en 311 punts, trenta-cinc menys que diumenge i l'índex de contagi es troba en 1,19, i puja un 0,13 respecte a ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 119 i la incidència acumulada els últims 14 dies és de 262,36 per cada 100.000 habitants, una dada que també puja.

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra se situa en 875 i aquest diumenge se'n van notificar 1.670 casos, el primer dia per sota dels dos mil des de dilluns de la setmana passada. Cal subratllar, una vegada més, però, que els caps de setmana es fan menys tests i per això se'n notifiquen menys. En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 21.683 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han comptabilitzat vint.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat