Guerra (re)oberta entre Foment del Treball i Cecot. El pròxim dilluns, els òrgans de govern de Foment, presidit per Joaquim Gay de Montellà, votaran l'expulsió de la Cecot, la patronal amb seu a Terrassa, ja que consideren que ha traspassat les seves competències més enllà del Vallès. El punt àlgid del conflicte es va originar el 19 d'octubre de 2015 quan el problema, a més de ser d'àmbit polític en clau de procés sobiranista, es va convertir també en un assumpte de competències territorials.

Per acabar d'encendre les flames de la disputa, el president de Cecot, Antoni Abad i Pous, ha anunciat aquest dimecres la seva candidatura a la presidència de Foment. Tot i que encara falten dos anys per a la celebració d'eleccions, la decisió d'Abad ha rebut el suport unànime de la junta directiva de la patronal vallesana i prèviament, del seu comitè executiu. No es descarta que aquesta sigui una maniobra d'Abad per pressionar la cúpula de Foment i dissuadir el seu intent d'expulsar la Cecot.  

Més concretament, l'objectiu d'aquesta candidatura és reforçar i potenciar Foment per tal de "recuperar el paper central que li correspon en el debat públic" en matèria econòmica i empresarial i fer-la "realment representativa de tot l'empresariat català. "En aquests moments les empreses assistim com a 'espectadors de luxe' a debats públics cabdals", ha reivindicat Abad, que ja porta 12 anys al capdavant de la Cecot i que considera prioritari que la patronal presidida per Gay de Montellà recuperi el lideratge social. A tall d'exemple, ha fet referència a temes com la fiscalitat empresarial, la col·laboració administració-empresa, la manca d'inversions en infraestructures productives, la política industrial, el debat energètic o la formació professional, entre d'altres. 

Plantejar debats "molt incòmodes"

Malgrat que el president de Cecot és conscient que alguns d'aquests debats poden resultar "molt incòmodes", la seva postura passa per deixar de banda la inacció i impulsar proactivament una "veu alta i clara". Dit d'una altra manera, es tracta de superar la visió del conflicte i liderar la recerca de solucions fent partícips a tots els "interlocutors socials que puguin estar afectats". 

En aquest sentit, també ha remarcat que "Catalunya té una dilatada i arrelada tradició associacionista que prové de l'edat mitjana i que es segueix projectant, amb més dinamisme que mai, en ple segle XXI. Aquesta riquesa no pot ser desaprofitada." Una riquesa que també passa per promoure una estructura horitzontal i en xarxa a la "casa de tots" de Foment del Treball. 

El conflicte entre Abad i Gay de Montellà

El distanciament entre Foment i Cecot ha anat molt lligat a l'evolució del procés sobiranista. Per una banda, Gay de Montellà assegura que "el procés independentista ha ofegat el catalanisme" o que el gran repte d'Espanya és "recuperar Catalunya". Per l'altra, Abad defensa per activa i per passiva el dret a decidir de Catalunya assegurant que "necessitem menys Estat i més societat" i retraient que "quan la llei és l'excusa per no dialogar, vol dir que no es respecten ni la democràcia ni els ciutadans." 

A tot plegat, convé recordar que Cecot va celebrar el passat 20 d'octubre la Nit de l'Empresari a Barcelona, un esdeveniment que tradicionalment es celebrava a Terrassa i que aquest any es va convertir espontàniament en un homenatge públic amb una sonora ovació dels assistents a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Premiar les millors iniciatives empresarials a la capital catalana és anecdòtic per a uns i molt simbòlic per a d'altres, però en qualsevol cas reafirma per tercer any consecutiu la voluntat de la patronal vallesana de ser molt més que una organització subordinada a Foment.