La patronal dels empresaris, Foment del Treball, ha criticat la rebaixa del lloguer dels establiments afectats per les noves restriccions, aprovada aquest dimarts pel Govern de Catalunya. La patronal ha demanat a la Generalitat que es concentri en la promoció d'ajuts directes i la injecció de fons econòmics als sectors més afectats per les noves mesures i no en l'aprovació de normes que "perjudiquen" a empresaris, treballadors, propietaris de locals i establiments de lloguer.

La Generalitat, concretament, ha anunciat aquest dimarts que reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia al 50% en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions. El fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis de lliurament a domicili o recollida no afectarà la possibilitat d'exigir la reducció al 50% del preu del lloguer.

La confederació considera que la nova norma "intervé" el mercat de lloguer i "altera" la mediació entre les parts. Així mateix, ha assegurat que el decret llei és de "dubtosa constitucionalitat" i provoca inseguretat jurídica.

"No és assumible condemnar prèviament els propietaris"

"La suspensió de l'activitat i la consegüent pèrdua d'ingressos no pot ser assumida ni pels propietaris dels locals, ni tampoc pels empresaris, sinó que s'ha de repercutir en l'administració que ha ordenat el tancament dels negocis o ha limitat parcialment la seva activitat ", ha manifestat la patronal a través d'un comunicat.

Foment ha assegurat que és "correcte" promoure la negociació entre les parts, però ha afirmat que "no és assumible dictar una norma que l'altera i condemna prèviament els propietaris a perdre una part o la totalitat de la renda". Per això, ha titllat el nou decret com a"injust" i "lesiu" per als propietaris i ha afirmat que condemna "encara més" el tancament de negocis i la pèrdua de llocs de treball.

La reducció al 50% del lloguer s'ha sumat avui al paquet d'ajuts de 40 milions d'euros que oferirà el Govern a la restauració i els centres de bellesa que han hagut de tancar. Segons càlculs de l'Executiu, es podrien rebre fins a 1.500 euros per negoci per compensar els 15 dies decretats de tancament i cobrir despeses com el lloguer o els subministraments. Els diners no s'atorgaran fins al tancament de la partida pressupostària.

Segons la patronal de petites i mitjanes empreses, Pimec, els 40 milions dels ajuts del Govern es queden molt lluny del que necessita actualment el sector. Segons l'organització, la mesura restrictiva provocarà que les empreses afectades deixin d'ingressar 780 milions d'euros en els 15 dies de tancament. "Es podria haver evitat tancar amb missatges de conscienciació. A més, els ajuts anunciats només cobreixen un 5,1% del que es deixa d'ingressar", indicava la passada setmana el president de l'organització, Josep González i Sala.

 

Imatge principal: Un bar afectat pel tancament del sector a Catalunya. Foto: Sergi Alcazar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat