L'economista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), Maury Obstfeld, ha expressat avui la seva confiança en la situació política a Espanya i que la "incertesa" associada al procés independentista de Catalunya "disminuirà".

L'FMI ha rebaixat avui en una dècima la seva previsió de creixement a Espanya per al 2018, fins al 2,4% per la situació a Catalunya, però va elevar una dècima el creixement esperat per a l'exercici 2019, fins a situar-lo en el 2,1%.

Obstfeld ha assenyalat en una roda de premsa al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, on l'FMI ha presentat l'actualització de les seves perspectives econòmiques, que la rebaixa reflecteix "alguna incertesa al voltant de Catalunya, però a la vegada hi ha cert optimisme, perquè el creixement en l'eurozona beneficiarà a Espanya" i "preveiem que aquest impuls prossegueixi el 2019".

En el conjunt de la zona euro, l'FMI ha elevat les previsions fins al 2,2% per a aquest any i fins al 2% el pròxim, en els dos casos tres dècimes més, com a conseqüència d'"un impuls més fort de la demanda interna i la més gran demanda externa".

"Confiem que la situació política i la incertesa que això causa disminuirà", ha assenyalat Obstfeld, qui ha destacat que es tracta d'un "assumpte intern" d'Espanya, igual que ho és trobar entre les dues parts "una via per avançar".

L'economista cap de l'FMI ha destacat que el creixement d'Espanya ha estat per damunt del 3% durant diversos anys i que el país s'ha beneficiat de reformes passades, per això hi haurà un creixement "sa" durant els pròxims anys.

Fonts de l'FMI han assenyalat que les reformes estructurals aporten a un país resultats de creixement durant un cert període d'anys, com ha passat a Espanya, però les taxes de creixement no són permanents. Si Espanya vol elevar la taxa de creixement hauria de centrar-se en forces de creixement de llarg termini com la tecnologia i la inversió en educació. "Espanya té un problema actualment i és una força laboral poc qualificada", han assenyalat les fonts.