El Fons Monetari Internacional (FMI) revisarà a la baixa les seves previsions de creixement per l'economia mundial, que seran publicades la setmana vinent, a conseqüència de les múltiples variacions que afecten l'activitat, segons ha avançat la directora gerent de la institució, Kristalina Georgieva. L'economista búlgara ha assenyalat que, tot i que l'FMI ja ha rebaixat fins a tres ocasions els seus projectes de creixement --a només el 3,2% pel 2022 i el 2,9% pel 2023-- la setmana que ve té previst tornar a retallar el creixement pel 2023. A més a més, les noves projeccions del fons assenyalaran l'augment dels riscos de recessió. "Estimem que els països que representen entorn d'un terç de l'economia mundial experimentaran almenys dos trimestres consecutius de contracció aquest 2022 i l'any que ve", ha apuntat, afegint que, incús quan el creixement sigui positiu, la caiguda d'ingressos reals i l'augment dels preus provocarà la sensació d'estar en recessió.

Les estimacions de l'FMI eleven a uns 4 bilions d'euros la pèrdua de producció global fins al 2026, una xifra equivalent a la grandària de l'economia alemanya, el que suposa "un revés massiu per l'economia mundial". "És més probable que empitjori que millori", ha advertit Georgieva, per qui la incertesa continua sent "extremadament alta" en el context de la guerra i la pandèmia, sense descartar que hi pugui haver més canvis econòmics, mentre augmenten els riscos per l'estabilitat financera. En aquest sentit, ha assenyalat que una "correcció ràpida i desordenada del valor dels actius podria veure's amplificada per vulnerabilitats preexistents, inclosa l'elevat deute sobirà i la preocupació per la liquiditat en els segments clau del mercat financer". "Estem experimentant un canvi fonamental en l'economia global: d'un món de relativa previsibilitat, amb cooperació econòmica internacional, baixes taxes d'interès i baixa inflació, a un món més fràgil amb major incertesa, major volatilitat econòmica, confrontacions geopolítiques i desastres climàtics més freqüents i devastadors, un món en què qualsevol país pot perdre el rumb més fàcilment i amb major freqüència", ha resumit.

"Recessió prolongada"

D'aquesta manera, per la directora del Fons Monetari Internacional resulta urgent estabilitzar l'economia davant l'empitjorament de perspectives, per la qual cosa assenyala que cal "domar l'elevada inflació", tot i que ha advertit que endurir la política monetària "massa ràpid" podria empènyer a moltes economies a una recessió prolongada. "La inflació s'ha mantingut alta i generalitzada, el que significa que els bancs centrals han de continuar responent", ha defensat Georgieva, assenyalant que, en l'entorn actual, "el correcte és actuar amb decisió inclús quan l'economia inevitable es desaccelera". Paral·lelament, per la directiva, una segona prioritat immediata és "implementar una política fiscal responsable, que protegeixi als vulnerables, sense agregar combustible a la inflació". En aquest sentit, ha recomanat als governs implementar mesures fiscals que no només siguin temporals, sinó també específiques, amb un enfocament nítid en aquells habitatges amb ingressos baixos. A més a més, Georgieva ha reclamat esforços conjunts per "donar suport a les economies emergents i en desenvolupament". En qualsevol cas, la directora de l'FMI ha defensat que aquestes actuacions urgents són "essencials però insuficients per revitalitzar l'economia mundial i generar resiliència, i per això faran falta reformes transformadores".