Els forns de pa de Catalunya i de tot l'Estat espanyol han fet aquest divendres una aturada energètica de 15 minuts, apagant les llums i aturant la seva activitat de 12:00 a 12:15 hores. Sota el lema "sense llum no hi ha pa" els flequers denuncien la crisi que està vivint el sector, per l'encariment del preu de l'energia i de les matèries primers, així com per reclamar a les administracions mesures que realment facin baixar el preu de la factura de la llum. I és que el sector denuncia que no els surten els números. L'acció, coordinada per la Confederació estatal de flequers, CEOPPAN, vol apel·lar les administracions perquè plantegin mesures per reduir el preu de l'energia. L'escalada de preus de l'energia i dels inputs està deixant als obradors sense marge de benefici i a la vora de la ruïna, un problema que es veu agreujat per altres obstacles com la falta de relleu generacional. 

Una situació insuportable

Tot i intentar parlar amb les administracions, els forners se senten "abandonats" i diuen que, de moment, només han rebut silenci. En el marc del dia mundial del pa aquest, la presidenta del Gremi de Forners de Lleida, Pilar Marqués, va indicar que "no podem generar tants diners com costa la llum", que qualifica la situació "d'insuportable" i diu que diversos associats ja han abaixat la persiana per l'increment de l'energia. També va afegir que és inviable traslladar aquest augment al consumidor, ja que llavors es quedarien sense clients. Amb tot, va alertar que si la situació continua així hauran de tancar "perquè això és insuportable. No es poden aguantar de cap manera pujades del 300% del preu de la llum".

A tall d'exemple, una barra de quart de quilo que actualment costa 1,30 euros s'hauria de vendre a 3 euros perquè els forners poguessin cobrir els costos. "Si poso una barra de quart a tres euros qui entrarà? Qui té aquest poder adquisitiu? Jo no el tinc i la gent tampoc", va assegurar. Marqués va detallar que davant la crisi de preus, diversos associats han optat per avançar la jubilació i tancar els seus negocis. Els forners asseguren que s'està fent un gran esforç per mitigar l'impacte negatiu d'aquests increments al consumidor final, i que mesures com el topall de preus no és una solució. 

A Espanya encara queden 12.000 locals de fabricació artesanal que donen ocupació a 190.000 forners. Molts, adverteixen des del sector, no podran sobreviure a la pujada imparable de la factura de la llum.

La fleca contra la inflació

L'energia és un dels costos principals per a una fleca, entre gener i abril de 2022, els preus del gas no han deixat de pujar. Espanya se situa com a quart país de la Unió Europea que més diners ha posat amb relació al seu PIB per contrarestar la pujada dels preus, amb 21.000 milions. En un context marcat per la guerra d'Ucraïna, els preus dels aliments estan marcant màxims històrics, per sobre dels preus registrats després de la crisi del petroli dels anys 70 o la gran crisi de 2008. Des de l'inici de la guerra, al mes de febrer, els aliments s’han encarit un 17%, els cereals un 20,5% i els olis vegetals un 28%. Entre gener i abril, els preus del blat han augmentat un 85%, i els de l’ordi, un 70% . Així com el sucre, la mantega, l’oli i altres productes molt utilitzats a la fleca acumulen fortes pujades de preus.

La inflació afecta directament en la ciutadania, i tendeix a limitar les seves despeses. Una enquesta de l'OCU adverteix d'una contracció del consum des del mes de gener, per a un 43% dels enquestats comprar els productes més barats del mercat és la prioritat, i això pot afectar especialment als flequers artesans davant la gran competència de productes industrials a preus molt més baixos. A més, quatre de cada cinc enquestats creuen que els preus continuaran pujant i prefereixen estalviar.