L'agència de qualificació creditícia Fitch segueix suspenent Catalunya. El passat 18 de març, Fitch instava Catalunya a tenir una gestió proactiva del seu deute i a col·laborar amb el Govern d'Espanya per afrontar la seva "dèbil posició de liquiditat" així com els venciments del 2016. Tot just quatre mesos després, ha col·locat novament el seu deute a llarg termini i emissor de moneda estrangera en la categoria de BB o el que és el mateix, bo escombraria sense grau d'inversió.

Un ràting amb perspectiva negativa que Fitch atribueix a la incertesa política a Espanya per la manca de formació de govern central després de les eleccions del 26-J però sobretot a Catalunya tant per la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com per la pròrroga dels pressupostos i el veto de la CUP. Més concretament, l'agència assegura que va decidir suspendre Catalunya quan la seva relació amb el govern espanyol va deixar de ser "cooperativa". 

Primer Espanya, després Catalunya

I és que segons l'agència nord-americana, Catalunya no aclarirà el seu futur fins que Espanya no aclareixi abans el seu. Pas a pas, considera que el deute de Catalunya encara pot caure més baix si l'Estat no posa les coses fàcils i retira així el seu suport financer. En aquest sentit, confia que el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) ajudi Catalunya a afrontar el seu deute per aquest any i que la situació política es normalitzi per tal de poder tornar a situar la qualificació en BBB- o el que significa, bo satisfactori amb grau d'inversió. 

Fitch té per costum fer valoracions econòmiques del deute sense una ferma voluntat política. Però al cap i a la fi, o bé la política i l'economia estan més lligades del que sembla o Fitch acaba fent allò que teòricament procura evitar: "La perspectiva negativa reflecteix el resultat potencial d'una separació abrupta d'Espanya o la retirada del suport de l'Estat en el mitjà termini".  Una decisió que assegura que perjudicaria les arques de Catalunya i faria créixer el seu deute, debilitaria el seu pressupost i augmentaria el seu risc de liquiditat. I malgrat que "la recuperació de l'economia no ha estat afectada per la incertesa política, la independència de Catalunya resultaria en un xoc econòmic".