La Fira de Barcelona ha viscut un any de rècords i de canvis. El proper 14 de desembre farà un any del canvi de lideratge, quan Pau Relat va assumir la presidència de la institució, deixant enrere 14 anys de Josep Lluís Bonet. Un any d'èxits, propostes i projectes, començant pels bons resultats amb què la Fira tancarà l'exercici del 2019 i acabant pel projecte d'ampliació i remodelació dels recintes de Montjuïc i de l'Hospitalet. De fet, aquest 2019 la Fira superarà els 215 milions en ingressos i un Ebitda de més de 25 milions d'euros, unes xifres significativament superiors a les previsions. 

Durant la presentació del balanç de la institució durant el 2019, en què hi han participat el president de la Fira, Pau Relat; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; el director general de la Fira, Constantí Serrallonga; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín.  

Serrallonga ha exposat les bones dades de la Fira, recordant que "ha estat un any de màxims en termes de volum de negoci i activitat". Els 215 milions en ingressos suposen un salt d'un 15% més respecte les dades del 2017, que és l'any comparable per temes de calendari firal. Unes xifres que "no han notat cap impacte negatiu pel procés independentista", ha destacat el president de la Cambra, Joan Canadell, qui ha asseverat que "aquest país s’esta acostumant a treballar amb aquesta inestabilitat i realment no ens està afectant de manera significativa".

Ampliació i remodelació dels recintes

Una nova dada que ha donat la Fira avui ha estat que l'ampliació del recinte de Gran Via generarà un impacte econòmic de 675 milions anuals entre el 2024 i el 2028, que repercutiran en una major pressió fiscal, ja que es recaptaran fins a 192 milions en impostos, i alhora crearà més de 5.000 llocs nous de treball. 

El projecte d'ampliació de Gran Via preveu construir dues plantes amb més de 60.000 metres quadrats, a més d'una edificació per a oficines i serveis firals. Amb aquesta actuació creixerà un 25% fins als 300.000m2 de superfície, situant-se entre les instal·lacions firals més importants en espai. El projecte està previst que finalitzi el 2024 i comporti la inversió de 200 milions d'euros. 

D'altra banda, la remodelació del recinte de Montjuïc és també una de les grans apostes de futur de la Fira. Sota el nom "Univers Montjuïc", la intenció és "adequar l'espai a les exigències pròpies del segle XXI, amb instal·lacions funcionals, flexibles, sostenibles i eficients". Aquest, encara en fase d'estudi, preveu habilitar nous espais per a activitat dels congressistes, com el palau d'Alfons XIII, mentre que el palau Victòria Eugenia es destinaria a usos culturals, segons van explicar les autoritats a la presentació del projecte. 

Tots els ponents de la trobada d'avui han destacat aquests dos projectes com la gran fita de la institució i han assegurat que suposarà un salt qualitatiu molt important per la Fira. En paraules del vicepresident Aragonès, "l'any 2029 farà 100 anys de la Fira de Barcelona i per aquest moment, la Fira ha de seguir estant a primera línia a nivell mundial. Per això és necessària aquesta ampliació, per poder seguir sent competitius", ha asseverat.

Espai "de grans consensos"

En paraules del president de la Fira, Pau Relat, ha explicat que va assumir la presidència firal fa un any per "responsabilitat social", i ara, un any després, "tanquem un any que ha estat marcat per notícies molt positives per la institució però també per una situació política molt complexa". En aquest sentit, Relat ha reivindicat la institució com un espai "de grans consensos". 

Una frase que han reivindicat tots els presents. La consellera Chacón ha asseverat que "els que estem aquí presents podem ser tots de colors molt diferents, però estem d’acord en una cosa: la voluntat de preservar l’economia productiva de Catalunya i Barcelona". En el mateix sentit ha parlat Núria Marín, dient que "la Fira és l’exemple del que moltes vegades no es fa: parlar, consensuar i acordar en benefici de tots".

Canadell, per la seva banda, ha assegurat que "la Fira és un dels principals motors del país i que siguem capaços d’aparcar les nostres opinions personals i polítiques i sapiguem arribar a acords de col·laboració és una mostra de fins on podem arribar si ens ho proposem". Alhora, ha asseverat que els grans resultats de la institució "són un reflex del que hi ha darrere: empreses molt potents i un talent enorme, un país líder en molts sectors", ha asseverat.