L’inici d’una nova etapa per la Fira de Barcelona ha donat el tret de sortida en una cita al recinte de Montjuïc per explicar “un acord històric”: La renovació del pavelló de Montjuïc i l’ampliació del recinte de la Gran Via. Es tracta d'una inversió de 380 milions d'euros i que pretén estar acabada i en funcionament el 2029, coincidint amb el centenari de l'exposició de Barcelona del 1929. 

La trobada ha comptat amb la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat; el director general de Fira, Constantí Serrallonga; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'alcaldessa de l'Hospitalet del Llobregat, Núria Marín; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls i el president de Fira 2000, Albert Castellanos.

Un projecte "ambiciós"

El president Quim Torra ha titllat el projecte d'"ambiciós" però "necessari", assegurant que "som una economia global i cal donar màxima potència a la nostra capacitat generadora de riquesa". I és que aquest, presentat avui, preveu d'una banda la remodelació del recinte de Montjuïc, sota el nom "Univers Montjuïc".  La intenció és "adequar l'espai a les exigències pròpies del segle XXI, amb instal·lacions funcionals, flexibles, sostenibles i eficients". Aquest, encara en fase d'estudi, preveu habilitar nous espais per a activitat dels congressistes, com el palau d'Alfons XIII, mentre que el palau Victòria Eugenia es destinaria a usos culturals.

"Volem ser la ròtula entre la indústria, la societat i l’economia, i per tant volem desenvolupar uns espais d’us permanents per a les empreses", ha assegurat Serrallonga. Una altra novetat important, és que el pla presentat avui preveu que l'avinguda Reina Maria Cristina es converteixi en un espai sense trànsit, com una d'esplanada, de manera que es connectaria a peu la plaça Espanya amb la muntanya de Montjuïc, si bé aquest projecte es preveu que finalitzi el 2029, coincidint amb el centenari de l'Exposició Universal del 1929. "La fita que ens marquem és assumible", ha assegurat Miquel Valls, "i això es possible gracies a les col·laboracions publicoprivades".

D'altra banda, pel que fa al recinte de la Gran Via, s'ampliaran els 240.000 metres quadrats actuals fins a 300.000 metres quadrats de superfície expositiva bruta, "situant-se entre les instal·lacions més grans de tot el món". Aquesta part del projecte hauria d'estar, segons asseguren des de Fira, enllestida el 2024. Cal tenir present el que el 2024 també és l'any en què finalitza el contracte amb la GSMA per fer el Mobile World Congress a Barcelona, i una ampliació del recinte jugaria a favor d'una renovació del contracte. 

La Fira, termòmetre de l'economia

Torra ha lloat l'activitat firal i ha asseverat que "contra totes les prediccions catastrofistes, Catalunya ha estat reconeguda com la millor regió per invertir, i l'any 2017 va ser la ciutat amb més congressos, un total de 195. Tot això ho hem aconseguit amb ineficiències evidents i unes infraestructures i inversions asfixiades". 

D'aquesta manera, "avui refermem el nostre compromís en una Catalunya econòmicament dinàmica i oberta al món, i és al món on hem de competir, i aquest és sens dubte el camí que hem de seguir", ha explicat el president de la Generalitat. 

Per la seva banda, Marc Castells ha explicat que aquest és "un enfortiment a tot el territori català" i ha recordat que "aquest és un acord històric", i "el futur passa per aquí, per aquests acords històrics". 

Entre el públic, diverses personalitats importants del món econòmic també han volgut ser presents a l'explicació del projecte, com ara la consellera d'Empresa, Àngels Chacón; el president de la Cecot, Antoni Abad; el vicepresident de Foment del Treball, Joaquim Llansó; la CEO de SocialCar, Mar Alarcón o el director general del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, entre d'altres.