La firma d'anàlisi Fidentiis creu que Telefónica es troba excessivament penalitzada en Borsa i aconsella comprar les seves accions, convençuda que la crisi provocada pel Covid-19 no impedirà a la teleco de complir les seves previsions econòmiques -ingressos fixos i Ebitda- per a aquest any.

Els seus analistes donen un valor a les accions de la companyia en un rang entre 6,2 i 7,5 euros, la qual cosa implica que allotjarien un potencial de revalorització d'entre el 51 i 84% en comparació amb els 4,09 euros a què es negocia en l'actualitat.

La seva confiança es basa en una anàlisi tant sectorial com de la companyia. D'una banda, la firma subratlla que les telecomunicacions són un motor de l'economia en haver-se convertit en un servei essencial per a les persones i les empreses en l'etapa de confinament i, per tant, no hauria de patir tant la recessió que es preveu a mitjà termini per a l'economia.

Sota aquest escenari les expectatives per a operadores com Telefónica no són negatives i més quan recorda que la teleco ha invertit molt en els últims anys en la reestructuració del negoci i en un producte de televisió de pagament diferenciat, la qual cosa li permet un alt nivell de competitivitat en el seu segment, a nivell nacional i internacional.

Més enllà de la penetració al mercat espanyol, amb una quota superior al 50%, la bona operativa de la xarxa 4G i la qualitat dels serveis de connectivitat i de continguts que oferir la companyia, des de Fidentiis es posa de relleu la seva situació econòmica i empresarial gràcies a la seva reestructuració del negoci i la reducció dels nivells de deute.

En la seva anàlisi assenyala que, malgrat que el mercat ha rebaixat les accions de Telefónica a nivells no vistos en els últims 20 anys, si la crisi post Covid-19 és de curta durada i els mercats es recuperen fàcilment, les perspectives són bones per a l'operadora espanyola. Fidentiis assumeix que el Covid-19 colpejarà amb duresa a l'economia espanyola i a la llatinoamericana, encara que preveu que la crisi serà breu.

En analitzar les causes de per quin Telefónica va guanyar quota de mercat en la crisi del 2008-9 i la va perdre en la de 2011-12, els analistes consideren que la teleco ha après la lliçó i ha invertit intensament en la seva reestructuració i en una oferta televisiva diferenciada que la fa més competitiva per a enfrantarse al nou període de recessió.

D'altra banda, adverteix de l'alt càstig en borsa. Si bé les accions de Telefónica han caigut en línia amb l'evolució mostrada pel sector de les telecomunicacions en el seu conjunt a Espanya i als mercats europeus, acusarien una de les penalitzacions més grans de la companyia.

A tal efecte apunta que les dades de valoració de Factset reflecteixen que les accions de la teleco cotitzarien a 1,1 vegades el seu valor en llibres i a 7,1 vegades en relació amb el benefici, sent ambdós els múltiples més baixos des del canvi de segle i per sota dels vistos en els pitjors moments de la crisi financera global o la crisi de l'Eurozona.

Per això Fidentiis infereix, com en anteriors informes, que Telefónica ha tingut un rendiment inferior al seu índex compost, on s'utilitzen múltiples de companyies del segment (VOD; AMX, Elisa, BT) per estimar la valoració dels negocis no cotitzats agregats a la valoració de mercat de les filials cotitzades.

D'altra banda, l'informe de Fidentiis desmitifica la preocupació dels mercats pel deute net de Telefónica i la qualifica d'"exagerada". Segons els analistes, el deute ha estat un focus constant de preocupació en els últims anys, però no s'ha tingut en compte la seva àmplia liquiditat i venciment a llarg.

A tal efecte assenyala que el deute financer net de Telefónica ha caigut considerablement en els últims anys a causa d'un important esforç de despalanquejament, encara que hi ha hagut un creixement del resultat operatiu abans d'amortitzacions (Oibda), principalment per les depreciacions de divises als mercats en els quals també opera la companyia, i que ha significat que el deute net sobre l'índex Oibda es mantingui obstinadament alt.

Per a aquest any, Telefónica ha situat el seu deute net en 37.800 milions d'euros amb un cost mitjana del 3,49% i un venciment mitjana de 10,5 anys. A més, observa que la companyia té 13.700 milions d'euros en línies de crèdit no retirades i efectiu de 9.200 milions d'euros.

El deute net està en un 78% denominat en euros, el 10% en lliures esterlines i el 12% en monedes llatinoamericanes. Però la firma d'anàlisi puntualitza que quan es posa el focus en el cost d'interessos associat a la mateixa el 52% va correspondre durant l'any 2019 a emissions en esterlines i euros, mentre que l'altre 48% era el deute a Amèrica Llatina.

Telefónica opera a 14 països i té presència en 24, amb una plantilla mitjana de 120.138 empleats. Fidentiis admet que el valor de les operacions canvia amb les variacions en la moneda local, però defensa que no hauria de ser un problema ja que les monedes tendeixen a revertir en termes reals amb el temps i el deute de Telefónica és particularment a llarg termini.

Del total del deute net en moneda local, només vencen 487 milions d'euros després de cinc anys. Per això, els seus analistes auguren una possible caiguda dels ingressos del 5% com a resultat de la inestabilitat de la moneda que no preveuen que alteri els resultats.