La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha acusat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de "subordinar-se" als interessos del Gremi de Restauració amb el nou pacte sobre les terrasses. Segons els veïns, l'Ajuntament ha cedit a les pressions dels restauradors, consolidant "la privatització de l'espai públic". A més, els veïns consideren que no se'ls ha tingut en compte en la decisió final, acusant el pacte de "bilateral", i per aquest motiu congelen la seva participació en la Comissió Tècnica de Terrasses perquè no volen "legitimar-lo". 

Com serà la nova ordenança de terrasses?

Després de més d'un any de debat, l'ordenança de terrasses a la ciutat de Barcelona contemplarà alguns canvis que s'aplicaran a partir de la seva aprovació, a principis d'any.  

La proposta es basa, segons l'Ajuntament, a "regulacions generals per a tota la ciutat i alhora s’adapta a la singularitat dels districtes, i introdueix canvis per equilibrar l’ús de l’espai públic, garantir l’accessibilitat i assegurar una bona gestió de les terrasses". Alguns dels punts destacats de la modificació són: la ubicació de les terrasses davant el local, amb opció d'ampliació de l'espai si està justificat; les distàncies amb el mobiliari públic són orientatives i el lliure pas de 1,80 metres es pot reduir a 1,50 en cas necessari; i es mantenen els horaris actuals d'obertura, de diumenge a dijous, de 8:00 a 0:00h, i divendres i vigílies de festius, de 8:00 a 01:00h, entre d'altres coses. A més, com a punt important, l'ordenança s'acull a una flexibilitat de l'aplicació, distingint entre 'zones d'excel·lència' i 'zones de criteris territorials'. 

Segons la FAVB, però, aquesta modificació és un "atemptat" al dret a l'accessibilitat, ja que flexibilitza les distàncies entre els elements públics i les taules. Respecte el manteniment dels horaris actuals, ha advertit que conculca el dret a la salut i al descans i que prima els grans operadors, que seran els únics, diuen, que podran complir els requisits per formar part de les anomenades 'zones d'excel·lència', una figura reservada per a determinades àrees de la ciutat. 

En definitiva, la FAVB ha criticat que el govern municipal consolidi un model laboral "precari", i ha lamentat especialment que s'acabi amb les ordenacions singulars, on precisament els veïns podien dir la seva a l'hora de regular cada zona. "Ocuparan molt més espai i hi haurà moltes més terrasses", conclou la federació.