Javier Faus, conseller delegat del fons immobiliari Meridia Capital i vocal del Cercle, serà definitivament qui rellevarà Juan José Brugera al capdavant del Cercle d'Economia. Fa unes setmanes, la junta directiva de l'entitat va acordar celebrar eleccions el pròxim 24 de juliol, coincidint amb la finalització del curs acadèmic. Aquest influent 'lobby' econòmic i empresarial està liderat des del mes de desembre del 2016 pel president de la immobiliària Colonial,Juan José Brugera, qui al seu torn va rellevar el catedràtic Antón Costas, que va exercir la presidència els tres anys anteriors.

Faus ja sonava des de feia temps com el successor favorit, i serà el proper president en ser la única candidatura presentada i haver obtingut l'aval de 195 socis, en compliment del que assenyalen els Estatuts del Cercle, que estableixen un mínim de 50. Alhora, la proposta de Junta Directiva de la candidatura és la següent: Javier Faus serà el president, i els 20 vocals seran el filòleg, crític literari i politòleg, Jordi Amat; la mànager de Roman, Silvia Alsina; la consellera delegada de Penguin Random House, Núria Cabutí; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; la directora general corporativa de Colonial, Carmina Ganyet; la presidenta de la fundació Cotec, Cristina Garmendia; el cap d'Economia global i afers públics del BBVA, José Manuel González-Páramo; el president de CaixaBank, Jordi Gual; el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola; el president d'IdenCity, Jordi Hereu; l'escriptor José María Lassalle; la professora i directora del departament d'economia del IESE, Núria Mas; el president de Seat, Luca de Meo; el president de Puig, Marc Puig; la Mànager de Relacions Externes i Programes Acadèmics del Centre d'Estudis Olímpics (COI), Nuria Puig; la notària Camino Quiroga; la CEO de RibéSalat, Mónica Ribé; el president d'Havas Media Group, Alfonso Rodés; el soci de Cuatrecasas, Miguel Trías; i la CEO de Red Points, Laura Urquizu

Segons el programa presentat per Faus, "el propòsit principal de la candidatura que tinc l'honor de liderar és oferir a la societat catalana i al conjunt de la societat espanyola un espai renovat de reflexió propositiva sobre els grans reptes de futur, tant del nostre benestar socioeconòmic com de la nostra estabilitat democràtica". Alhora, considera que "cal impulsar una nova centralitat. Un espai de trobada entre diferents que no pensen igual però que comparteixen moderació, respecte i defensa d'una legalitat que fa possible la diferència. El compromís amb un marc comú, complex i dinàmic, que renuncia al conflicte per afavorir el diàleg, el pluralisme i la tolerància".

Faus també fa referència a la digitalització, la revolució tecnològica i la democràcia i basa els seus objectius en 6 eixos: Democràcia liberal europea, Economia, Relació Catalunya-Espanya, Barcelona i la co-capitalitat, Revolució digital i Renovació interna del Cercle. 

Pel que fa al punt de Relació entre Catalunya i Espanya, Faus esmenta que "en aquest moment crític que condiciona múltiples dimensions de la vida col·lectiva, el Cercle seguirà aportant el seu punt de vista. Davant posicions maximalistes, que entenem només cronifiquen el problema i no donen respostes a la complexa realitat, és necessari consolidar canals de diàleg a través dels quals madurin propostes constructives, sempre emparades per la legalitat, que evitin noves situacions de confrontació institucional i permetin sortir reforçats d'una situació política que actualment és d'una paràlisi inquietant. L'objectiu, per tant, no pot ser altre que seguir compromesos amb l'aposta del Cercle que, des de fa temps, promou la creació d'un marc que afavoreixi el diàleg, la negociació i la transacció".