Factorenergia i Blockchain Digital Energy van presentar aquest dimecres una iniciativa pionera a nivell mundial que permet, a través de la tecnologia blockchain, registrar en temps real i de forma necessita el rendiment d'una instal·lació d'autoconsum fotovoltaic col·lectiu ja sigui en edificis, comunitats residencials o parcs industrials.

En una presentació a Casa Seat, a Barcelona, ambdues companyies han destacat que es tracta d'una fita en innovació perquè per primera vegada es digitalitza l'energia i amb l'ús del blockchain s'obre tot un ventall d'oportunitats per als consumidors. Factorenergia i Blockchain Digital Energy han subscrit així una aliança estratègica amb l'objectiu d'impulsar l'eficiència energètica en comunitats solars que apostin pel model d'autoconsum energètic.

El projecte consisteix en un dispositiu que s'integra juntament amb l'app de Factorenergia i les instal·lacions d'autoconsum. El hardware proporciona informació detallada i individualitzada a cada partícip d'un projecte d'autoconsum col·lectiu. Això permet visibilitzar, en franges de cada hora, el saldo net d'energia importada/exportada a la xarxa i genera un informe de la transacció que, gràcies a l'ús del blockchain, és immutable i perenne, per la qual cosa aporta la fiabilitat i la confiança necessàries entre els partícips d'una instal·lació d'autoconsum col·lectiu.

"Després d'estudiar el comportament de clients que disposen d'autoconsum, podem afirmar que els que disposen i coneixen els valors energètics associats a la seva instal·lació o participació en temps real, maximitzen els estalvis de la seva factura de llum en aprofitar en gran manera l'energia produïda de la seva instal·lació", va afirmar Emili Rousaud, CEO de Factorenergia, que va destacar que es tracta d'un pas històric i disruptiu perquè per primera vegada es digitalitza l'energia.

El desenvolupament, realitzat a Barcelona, és fruit del treball de més de quatre anys d'un equip local d'enginyers i programadors, per oferir una solució, patentada, per impulsar la confiança i transparència al mercat de l'autoconsum col·lectiu. La inversió en el projecte ha ascendit a uns sis milions d'euros.

Per al CEO de Blockchain Digital Energy, Henry Daunert, aquest dispositiu permet als usuaris prendre decisions informades sobre el seu consum d'energia. "Tenen una governança més gran i confiança de les seves dades per decidir quan i com consumi l'energia que es genera", va afegir.

Projectes en marxa

Factorenergia i Blockchain Digital Energy han implementat aquesta solució en tres tipus de comunitats solars per monitorar el seu funcionament i accelerar la implantació del model a altres habitatges o comunitats en el curt i mig termini.

Entre els projectes en curs destaquen la urbanització residencial de La Mallola, en Esplugues de Llobregat (Barcelona), amb 14 instal·lacions d'autoconsum col·lectiu i una potència pic total de 511,11 kWp, que dona servei a 159 veïns partícips; dos edificis públics –l'Institut Torrent dels Alous i els Jutjats de Robí-- situats dins d'un radi de 2 quilòmetres i que comparteixen l'energia generada als panells instal·lats sobre la teulada de l'institut; i a nivell industrial, s'ha implementat en una nau situada al parc industrial Almeda en Cornellà del Llobregat, amb una instal·lació d'autoconsum individual trifàsica que té una potència pic instal·lada de 80 kWp.