L'hivern serà fred, metafòricament i literalment. La Unió Europea treballa amb la previsió i la perspectiva de quedar-se a mig termini sense les reserves de gas que encara guarda de Rússia, com és el cas d'Alemanya, i d'un increment de preus sense precedents que està fent canviar els hàbits col·lectius. Un exemple és l'enllumenat de barris i ciutats que molts consistoris han decidit rebaixar. Ara, de forma espontània, també es constata el canvi de mentalitat de la mateixa ciutadania. Així doncs, l'exportació d'aparells i dispositius de calefacció procedents de la Xina a la Unió Europea ha crescut amb molta força en els darrers mesos, segons informa el rotatiu oficial Diari del Poble del gegant asiàtic.

Segons dades de l'Associació d'Electrodomèstics de la Xina, aquesta ha registrat notables augments en les vendes a l'exterior d'aparells d'aire condicionat, assecadors de cabell i altres dispositius elèctrics com calderes, calefactors i mantes. Els percentatges són de rècord a Espanya, però encara s'accentua més en altres països. Les bombes de calor d'aire xineses es van vendre un 71% més a Espanya, un 198% més a Itàlia, un 373% més a Polònia i un 614% més a Bulgària durant la primera meitat de l'any.

Però hi ha altres aparells que també han marcat diferències. En concret, l'exportació de mantes elèctriques, pràcticament va doblar (+97 %) el seu volum entre gener i juliol en comparació amb les dades del mateix període de l'any anterior. La patronal va apuntar que els productes que estan experimentant fortes pujades de vendes a l'estranger són els que tenen funcions d'ajust de temperatura, cosa que reflectiria que els consumidors europeus s'estan preparant per a l'hivern que ve.

Rècord de facturació

El Diari del Poble, òrgan oficial del Partit Comunista de la Xina (PCX), assegura que la crisi energètica a Europa està "empitjorant" i que ja passa factura a "indústries i mitjans de subsistència" per les importants pujades de preus de l'electricitat o el gas natural. Malgrat tot, destaquen que la seva economia està traient rèdit de la situació actual en tots els àmbits. L'any passat, el comerç de serveis de la Xina va assolir un màxim històric de 5,3 bilions de iuans (uns 767,34 mil milions de dòlars) i la Xina s'ha convertit en el tercer exportador mundial de serveis. Durant el primer semestre d'aquest any, el comerç de serveis del país va mantenir un ràpid creixement, creixent un 21,6 per cent interanual fins als 2,9 bilions de iuans.

En un comunicat del citat diari afegeixen: "El comerç de serveis s'ha convertit en una part important i una nova àrea de creixement de la cooperació econòmica i comercial exterior de la Xina. En el futur, la Xina definitivament farà més contribucions a la prosperitat del comerç mundial de serveis, mitjançant l'establiment d'un sistema d'obertura d'alt nivell per al sector dels serveis, la construcció de zones de demostració nacionals per al desenvolupament innovador del comerç de serveis, el foment de les ciutats de referència per al sector global, l'economia digital i accelerar la nova economia de serveis amb noves formes empresarials digitals".