La pujada dels tipus d'interès generals i concretament el de l'euríbor, ja es pot notar en les hipoteques dels catalans i catalanes. En els primers vuit mesos de l’any el preu dels crèdits per comprar un habitatge s'ha disparat un 41%. En concret, les hipoteques que es van firmar a l’agost tenien un tipus d’interès mitjà del 2,033%, mentre que al gener era de l’1,439%. La pujada no més es notarà és a les hipoteques noves, si no que les de tipus variable també pujaran. Això tindrà conseqüències per als que hagin de revisar la seva hipoteca variable amb l'euríbor de l'octubre. Si s'agafa de referència la hipoteca mitjana a Catalunya, de 165.000 euros, amb un diferencial de l'1%, a pagar a 25 anys, la quota s'encarirà 250 euros al mes i passarà de pagar 586 euros al mes a pagar-ne 837.

Tot i això, quan més es notarà aquesta pujada de l'euríbor en les hipoteques variables serà al novembre. Això es deu al fet que aquests contractes s'actualitzen amb la referència de l'euríbor de fa dos mesos i és a partir de setembre que la pujada s'ha fet notar més. Sorprenentment, fins ara aquest encariment del crèdit immobiliari no ha tingut un efecte directe en la compravenda d’habitatges, que fins a l’agost, última dada disponible, anava en la direcció de firmar el seu millor any des de la bombolla immobiliària. El maig, per exemple, es van vendre 9.459 immobles a Catalunya, una xifra que no es veia des del juny del 2007.

El 27 d'octubre el Banc Central Europeu va decidir apujar els tipus d'interès en 0,75 punts fins al 2%, però no ha afectat significativament l'evolució de l'euríbor de l'última setmana. I aquesta és la tendència que pot seguir el BCE en pròximes reunions. La presidenta de la institució, Christine Lagarde, va anunciar que no han acabat la feina i que encara tenen "terreny per córrer" mentre la inflació segueixi disparada. Al dia d'avui, el ritme de pujada de l'euríbor no és tan fort com a l'estiu, però no se sap fins quan durarà aquesta línia ascendent en el preu dels crèdits immobiliaris. 

La pujada dels tipus d'interès té efectes immediats en l'euríbor, i a l'abril fins i tot va començar a pujar només amb l'anunci d'una pujada de tipus que va arribar finalment al juliol. Però aquest impacte no és igual immediatament ni els seus efectes són tan evidents quan es parla dels dipòsits i els estalvis. I per això el ritme per apujar la remuneració dels dipòsits és lent. De mitjana els dipòsits es paguen per sota del 2%, molt lluny de la inflació. Són ofertes molt limitades o bé destinades als clients digitals o que tenen molta lletra petita.