Més de 6.000 estudiants de la Universitat Alfons X el Savi han participat en el disseny i desenvolupament de gairebé un centenar de projectes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), juntament amb empreses líders de diverses indústries com Quirónsalud, B2Space, Avanade, Fundación SM, Ecoalf, o Microsoft, en els últims tres anys.

Realitzats sota el model educatiu UAXmakers, aquests projectes han permès als estudiants d'UAX tenir un contacte directe amb professionals amb qui han treballat durant la seva etapa formativa adquirint, a més, capacitats i habilitats demandades al mercat laboral. Alhora, les empreses col·laboradores han tingut la possibilitat de descobrir nous talents i transmetre'ls la cultura i metodologies de treball pròpies de cada empresa per a una incorporació àgil als seus equips.

"El nostre model UAXmaker busca crear professionals que sàpiguen aplicar la tecnologia als seus àmbits d'especialitat, sigui medicina , esport, educació, o, per descomptat, qualsevol enginyeria. Aquests projectes els permeten, a més, experimentar com es treballa en una empresa, en la qual col·laboren amb professionals de diversos departaments, mentre aprenen de grans experts que estan construint solucions als reptes que presenta la indústria i la societat en l'actualitat", afirma Isabel Fernández, rectora de la Universitat Alfons X el Savi.

El model UAXmakers és el marc d'ensenyament que ha desenvolupat la Universitat Alfonso X el Savi per facilitar l'aprenentatge i la integració en l'aula d'aquests projectes, que requereixen una cooperació propera i constant entre la universitat i les empreses col·laboradores. Un model que ha provat la seva eficàcia al llarg de l'últim trienni, sumant nous projectes cada any i duplicant el nombre d'empreses involucrades en la ideació i desenvolupament d'aquestes iniciatives.

"Les empreses tenen un paper molt actiu en els projectes UAXmakers, han de tutoritzar els estudiants participants, realitzar un seguiment proper i treballar de forma conjunta, la qual cosa enriqueix enormement tant l'aprenentatge de l'alumne com el dels professionals que els acompanyen", afirma María Dolores Vivas, Directora d'Innovació Pedagògica a Universitat Alfons X el Savi.

Impacte social positiu

Entre els projectes que han desenvolupat els alumnes fins ara es troben el desenvolupament d'un Bessó Digital del campus d'UAX a Villanueva de la Cañada. Construir aquesta rèplica virtual del recinte universitari requereix la col·laboració d'alumnes de diverses enginyeries i arquitectura que han intervingut en totes les etapes del projecte amb la finalitat de sensorizar el campus per a la recollida de dades, dissenyar un duplicat de les instal·lacions o construir la capa de gestió i intel·ligència de dades que haurà d'extreure la informació que ajudi a millorar la gestió del campus.

Juntament amb aquest projecte, els alumnes d'UAX participen cada any en la construcció i llançament d'un microsatèl·lit a l'estratosfera durant unes hores, amb l'objectiu de fotografiar una àrea concreta de la superfície terrestre i poder extreure informació sobre l'impacte de l'escalfament global i la intervenció humana sobre els boscos i la naturalesa en general.

Gràcies a aquest model, els alumnes han pogut crear també el primer Observatori de Zona de Baixes Emissions d'Espanya. Un estudi conduït pels alumnes d'Enginyeria de Camins sota la supervisió d'Ángel Sampedro, director de l'Àrea d'Enginyeria i Arquitectura d'UAX, que ha permès acabar, que gairebé el 85% de les ciutats espanyoles afectades per la llei de canvi climàtic encara no han adoptat plans de mobilitat urbana sostenible.

Per donar a conèixer l'impacte social i la innovació d'aquests projectes, la Universitat Alfons X el Savi aproparà als visitants d'Aula aquest cap de setmana el seu model educatiu únic. Una oportunitat per descobrir com impulsa l'excel·lència acadèmica que defineix la institució a través d'experiències reals amb empreses, per formar el seu alumnat d'acord amb les necessitats d'un mercat laboral en constant evolució.