El Consell de Ministres ha anunciat que a partir del mes d'octubre, el rebut del gas passarà a tenir un percentatge reduït del 5%, en comptes del 21% actual. Ara bé, des de l'Associació de consumidors Facua i Sedigas, que recull les empreses més importants del gas, avisen que la mesura es queda a mig camí de ser realment eficient. D'entrada, els càlculs són els següents. Segons estimacions de Facua, la rebaixa de l'actual tipus suposarà un estalvi a la factura d'entre 5 i 9 euros. Segons els càlculs fets, un usuari amb un consum mensual de 400 quilowatts hora (kWh) que paga actualment 35,92 euros, passarà a abonar 31,17 euros des d'octubre. Per a un perfil de consum de 800 kWh/mes, un perfil que respon a llars amb consum d'aigua calenta, cuina i calefacció amb gas natural, la factura passaria de 67,76 euros a 58,80 euros.

103 euros anuals menys

Tot i això, Facua considera fonamental que la baixada en la recaptació per a les arques de l'Estat que es deriva de les retallades aplicades en els impostos indirectes que graven la llum i el gas, sigui compensada amb un augment en els impostos directes que afecti els que més guanyen. L'associació considera fonamental equilibrar la davallada d'ingressos per a les arques de l'Estat per garantir qüestions tan essencials com la sanitat o l'educació pública. Però hi ha més previsions. Per la seva banda, l'OCU ha estimat un estalvi mitjà d'entre  8 i 10 euros en la Tarifa d'Últim Recurs, TUR, i de 19 euros al mercat lliure. Per tant, si la mesura s'estengués un any sencer, el consumidor mitjà del mercat regulat es beneficiaria d'una rebaixa anual de 103 euros, passant a pagar de 789 a 677 euros, mentre que un consumidor del mercat lliure estalviaria 227 euros anuals, el preu final seria de 1.719 a 1.492 euros.

I l'impost dels hidrocarburs?

Malgrat tot, hi ha un altre impost a tenir en compte. Sedigas estima que suposarà una rebaixa mitjana del 13% de l'import de la factura d'un consumidor mitjà. "Parlem en grans números, de gairebé vuit milions de consumidors domèstics els que es podrien beneficiar d'aquesta rebaixa a partir de l'1 d'octubre", en declaracions a Onda Cero. El conjunt dels empresaris representats en Segidas adverteixen que, malgrat tot, cal també reduir l'impost especial d'hidrocarburs per al gas natural. Amb aquesta darrera proposta, afirmen que es podria passar de 0,65 euros/Gj (0,00234 €/kWh) a un mínim de 0,30 €/Gj (0,00108 €/kWh). 

Això es traduiria en una rebaixa d'un 15% del total d'aquesta factura mitjana. Aquest impost sotmet a gravamen els hidrocarburs (gasolina, gasoil, gas natural, fueloil, biocarburants, etc.) que s'utilitzin com a combustible o com a carburant. En compliment de la Llei 15/2012 de 27 de desembre de Mesures Fiscals per a la Sostenibilitat Energètica, es va començar a aplicar l'1 de gener de 2013, i es va tenir en compte amb l'objectiu d'harmonitzar el sistema fiscal amb un ús més eficient i respectuós amb el medi ambient i la sostenibilitat, com a mesura per preservar els nostres recursos naturals. 

En paral·lel, aquest dimarts al migdia, el Consell de Ministres, ha aprovat la rebaixa de caràcter general, empreses i particulars, i no es descarta allargar la mesura a partir del 2023. Aquest percentatge també s'aplicarà a palets, estelles i llenya amb l'objectiu de que el consumidor final tingui un "estalvi important aquest hivern i pugui combatre l'escalada de preus", tal com ha subratllat la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera. "Estem pendents de com aniran les coses en el nou exercici fiscal", així la ministra obre la porta tímidament a aplicar noves mesures tot i que, de moment, es limita a les ja anunciades abans de vacances i que ara entraran en vigor.