Més enllà del que finalment suposi en xifres la crisi derivada de l'aturada econòmica que estem patint a causa de la pandèmia del coronavirus, el que està clar és que convé en la mesura possible anar retallant despeses allà on es pugui en el dia a dia de l'economia domèstica.
I un dels forats pels que se'n van els diners al cap de l'any és en el consum d'aigua. Se sap que una llar pot arribar a estalviar fins i tot un 30% d'aigua sense que això signifiqui que això empobreixi de cap manera la vida familiar. El bon ús d'un recurs cada vegada més escàs com és l'aigua no només és bo per al planeta sinó que també pot ajudar-nos a estirar una mica més el pressupost amb què comptem.
La cuina
És el lloc de la casa on té lloc la despesa d'aigua més important. A l'aigüera i en electrodomèstics com la rentadora o el rentaplats. Quan es renten els plats a mà no s'ha de deixar córrer l'aigua mentre els aclarim. L'ideal és omplir un recipient per ensabonar, un altre per aclarir i aprofitar aquesta aigua bruta posteriorment per al WC.
A més, va molt bé posar atomitzadors a les aixetes de la cuina, però també en els dels lavabos dels banys. Són dispositius que combinen el pas de l'aigua i l'aire sense que es vegi afectada la funcionalitat de l'aixeta, ja que la sensació d'abundància d'aigua continua sent més que suficient. Però és que amb ells s'aconsegueix estalviar fins a la meitat de l'aigua que es consumeix generalment.
En electrodomèstics com la rentadora i el rentaplats, el millor és posar-los a funcionar quan la seva capacitat sigui completa. Així ens haurem estalviat uns quants programes de rentat al final del mes. Així mateix, quan toqui renovar algun d'ells, convé fer atenció a l'eficiència dels electrodomèstics. Els més eficients són els que estan etiquetats com a A+++, ja que són els que menys electricitat i aigua consumeixen.
Utilitzar el mateix vas per beure durant el dia o mantenir les cassoles i les paelles en remull després d'haver-les utilitzat també fa que gastem menys aigua i menys programes de rentat al rentaplats. Finalment, es desaconsella descongelar aliments posant-los sota el raig de l'aigua a l'aigüera perquè suposa una enorme despesa d'aigua i és innecessari si comptem amb prou previsió.
Els banys
Als banys es consumeix encara més aigua que a la cuina. L'elecció de dutxar-se sobre la de banyar-se hauria d'estar clara en el dia a dia. La dutxa suposa un consum de líquid element unes quatre vegades menor que el bany. Quan prenem un bany podem estar utilitzant uns 250 litres, la qual cosa és una despesa enorme. Tanmateix, en una dutxa de 5 minuts no s'utilitzen més de 100 litres que poden quedar-se en 50 si col·loquem reductors de cabal a la sortida d'aigua de la dutxa. Canviar bany per dutxa com a costum, pot fer que s'estalviïn uns 5.000 litres al mes.
De la mateixa manera cal vigilar l'ús dels lavabos. Per això convé tancar sempre l'aixeta quan ens estem raspallant les dents, ens afaitem o estem realitzant alguna altra neteja al lavabo. Tots ho sabem però no sempre el duem a terme.
Quant al vàter, el lògic és que a hores d'ara compti amb els dos botons de descàrrega de la cisterna: el de descàrrega lleugera i el de descarregar completa. Si no és així, es pot recórrer al recurs casolà d'introduir una ampolla de plàstic plena d'aigua en el dipòsit de la cisterna i així cada vegada que es tiri de la cadena, no se n'anirà tot l'aigua de la mateixa.