Estabilitat, autogovern i col·laboració publicoprivada, aquestes són les tres grans prioritats que ha de tenir el Govern per tal d'encarar la recuperació econòmica després de la crisi de la covid. Així es desprèn del primer informe de conjectura socioeconòmica de l'Institut d'Estudis Estratègics de Foment de Treball presentat aquest dimarts. 

L'informe defensa que la màxima prioritat de govern ha de ser l'estabilitat institucional a Catalunya, ja que els reptes de l'economia, amb la recuperació com a màxim representant, exigeixen d'aquesta estabilitat i lleialtat entre les diferents administracions. En aquest sentit, també es defensa que cap ideologia política, sigui quina sigui, no ha d'impedir que el Govern segueixi exercint l'autogovern per encarar la recuperació i "incidir en el benestar dels ciutadans". 

Un dels punts claus d'aquest informe és la demanada, un cop més, a les institucions i administracions de fomentar la col·laboració publicoprivada afegint també a la comunitat científica. En aquest sentit han defensat que aquesta fórmula, durant la pandèmia, ha estat clau per tirar endavant i s'han vist les grans possibilitats que té aquesta aliança. Amb relació amb aquesta prioritat, l'informe ho lliga amb l'execució de les inversions provinents dels fons europeus i reclama al Govern que assumeixi un major protagonisme en l'acompanyament al nostre dens teixit de petites i mitjanes empreses en el procés de disseny i formulació d'acords d'empreses, centre tecnològics i l'administració.

Seguint amb les institucions, des de la patronal consideren fonamental una millora en la transparència i rendició de comptes. Argumentant que, precisament, les comunitats autònomes disposen de competències per a, en el seu àmbit territorial, desenvolupar una de les reformes que més contribuirien a un millor funcionament de l'entramat institucional i a l'eficiència general de l'economia: l'avaluació de les polítiques públiques. Alhora, l'informe reclama que Catalunya torni a guanyar pes dins de la governabilitat  de l'Estat, apuntant que amb la fragmentació del Congrés és més fàcil i també que torni a guanyar rellevància a les administracions europees.

Estructura productiva diversificada

Una altra de les prioritats de l'informe de Foment, és la necessitat d'avançar cap a una estructura productiva diversificada i resilient. És per això que reclamen que l'acció de les administracions ha d'anar orientada a conformar un marc competitiu que beneficiï a la globalitat del teixit productiu. Així, entre altres prioritats, destaquen la descarbonització, la digitalització i el dimensionament més gran de les nostres empreses, necessitats que s'haurien de cobrir amb les inversions dels fons europeus.

La cinquena prioritat que presenta l'informe és sobre fiscalitat, assenyalant que "si entenem que la fiscalitat no sols serveix per a recaptar, sinó que l'esquema tributari reflecteix les prioritats d'un determinat país", Catalunya té un embull impositiu que constitueix un factor descoratjador per a la inversió empresarial. En aquest sentit, asseguren que el sistema tributari espanyol està obsolet i també ha demanat al Govern que revisi l'aplicació d'alguns impostos, com el de patrimoni.

Infraestructures i incorporació dels joves al mercat de treball

Un dels grans problemes de la nostra societat és la manca de joves al mercat laboral, amb un atur juvenil altíssim i amb unes condicions pobres, per això Foment demana crear llocs de treball amb més valor afegit per aquest segment de la població alhora que una millor formació per als nous llocs de treball que portarà la reforma productiva del país. 

Pel que fa a  les infraestructures, forment insisteix a fer possible l'ampliació de l'aeroport de Barcelona assenyalant que “en el món econòmic, existeix un consens generalitzat" aquest tema i critica que "sovint, des dels poders públics resulta extraordinàriament complex compassar aquests projectes amb els legítims interessos locals i el compartit respecte al medi ambient. Però això és possible i, en cas de no fer-ho, el benestar col·lectiu quedarà minvat”.

L'informe també es refereix al món de la Salut, concretament al sistema sanitari català i a l'economia de la vida. Segons Foment, Catalunya disposa de tres grans actius que, coordinats, podrien ser determinants de cara al futur com són un sistema públic universal, una consolidada tradició emprenedora i un estructurat teixit d'innovació i  recerca. Sobre això, l'informe detalla que "això hauria de permetre impulsar un clúster d'empreses d'acord amb els objectius dels fons europeus per a la recuperació econòmica".

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre - Foment del Treball