Aquesta mitjanit s'ha aixecat formalment l'estat d'alarma després de tres mesos i una setmana -98 dies-. Així, des d'aquest diumenge s'acaba la mesura d'excepcionalitat i es dona pas a la 'nova normalitat' arreu d'Espanya.

Tot i que la mobilitat total dins de Catalunya ja es va recuperar fa tres dies amb el decret del Govern que posa fi a la fase 3 de la desescalada i que va deixar "sense efectes" les mesures de l'estat d'alarma, no és fins aquest diumenge que està permesa la mobilitat entre comunitats.

També s'aixeca el control fronterer a la Jonquera i es recupera la mobilitat amb la UE, amb la possibilitat, també, d'anar a Andorra, i la reactivació de vols. La connexió amb Portugal, però, haurà d'esperar fins a l'1 de juliol. 

L'aeroport del Prat ha rebut els primers viatgers internacionals i es prepara per reprendre l'activitat habitual de manera gradual. Fins a 39 vols arribaran aquest diumenge a Barcelona, 25 dels quals provenen de l'estranger. Per altra banda, un total de 45 avions sortiran de la capital catalana, 25 dels quals aterraran a altres països dins l'espai Schengen.

La majoria de passatgers s'han desplaçat per visitar familiars o amics, tot i que alguns també han aprofitat la reobertura de les fronteres per celebrar les seves primeres vacances.

La frontera terrestres amb França de la Jonquera està oberta des de les 12 de la nit. A primera hora del matí la policia francesa ha controlat els accessos dels visitants al país per la carretera, i més tard han començat els controls policials a la part espanyola de la frontera, un cop s'han retirat els agents francesos.

En general, la reobertura s'està duent a terme sense incidents i sense aglomeracions de passatgers ni saturació del trànsit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat