El gegant suec Ericsson ha alertat que a Espanya "la governabilitat està sent molt complicada en tenir dos partits en coalició en el poder que necessiten del suport dels seus socis de govern d'índole separatista", situació que, segons el seu parer, "incrementa la bipolaritat i radicalitat de plantejaments polítics a Espanya entre l'esquerra i la dreta".

El seu diagnòstic l'inclou dins dels riscos potencials per a la seva activitat a l'informe anual de la seva filial espanyola publicat aquest dijous per 'La Información', juntament amb la menció dels riscos associats al negoci com poden ser la competència al sector o els canvis regulatoris.

Inestabilitat

El document repara de manera específica en la "inestabilitat política que viu el país després de la moció de censura del 2018, que va motivar l'arribada d'un nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez del PSOE, recolzat en els seus pactes amb partits nacionalistes i populistes."

Després de l'esmentada moció es van celebrar altres comicis l'abril de 2019, que no van permetre formar govern fins a les eleccions del mes de novembre passat, on va tirar endavant l'Executiu de coalició entre PSOE i Unides Podemos.

Crítica a la regulació de les telecos

Al seu informe financer el gegant suec reitera a més la crítica a la regulació del sector de les telecomunicacions, assenyalant les "excessives càrregues fiscals". Segons el seu parer, es troben "desequilibrades" si es comparen amb les de gegants tecnològics d'internet com Google o Facebook, assenyala 'La Información'. Ericsson afegeix a això unes regles basades en l'"establiment d'obligacions 'exant' (abans que succeeixi) que penalitza la innovació".

A Espanya ja ha estat molt crític anteriorment amb mesures com l'anomenada 'taxa Google', arribant fins i tot en algun moment a apuntar la possibilitat d'emportar-se a Portugal els centres de I+D si havia de tributar per l'esmentada taxa.

El diagnòstic polític de cobra al seu torn relleu en utilitzar un to més elevat al que acostuma, segons la publicació. Ericsson és un dels tres grans subministradors per a les operadores, juntament amb la xinesa Huawei i la finlandesa Nokia. Es tracta a més d'uns actors claus per al desenvolupament de les xarxes ultraràpides 5G al món i Espanya, sent el principal competidor d'Huawei en infraestructura 5G.

La seva capitalització frega els 28.000 milions d'euros, superant així el valor borsari de Telefónica o Cellnex. A Espanya compta amb uns ingressos totals de més de 500 milions d'euros amb una plantilla d'alguna cosa menys de 2.000 empleats, segons detalla el diari.