El 36,8% dels empresaris catalans creu que la situació econòmica millorarà si continua el clima actual d'inestabilitat política a Catalunya, mentre que un 35% creu que seguirà igual i un 20,2% pensa que fins i tot millorarà. Per l'11,7% el futur de la regió passa per la independència, el 39,7% reclama una administració més descentralitzada i el 18,3% opten per conservar l'escenari actual. Tot això segons una enquesta de la Cambra de Comerç d'Espanya, presidida per Josep Lluís Bonet, qui segueix "preocupat" per la situació política, tot i les bones dades de l'economia catalana, que porta més de 14 trimestres creixent per sobre el 3%

Josep Lluís Bonet, qui ha assenyalat que l'impacte previst a la fi de l'any passat "no ha estat tan dolent", si bé hi ha un dany de "lucre cessant" i comença a reflectir-se en les dades per factors com el turisme, però ara com ara "no hi ha res catastròfic". Una enquesta que ha fet públiques algunes dades, però no totes, si bé els periodistes han hagut de demanar les respostes sense elaborar per veure que hi ha dades com ara que el 62% dels empresaris creuen que les seves vendes a la resta d'Espanya es mantindran com fins ara si el procés no s'atura, només el 14% creuen que empitjorarà i, altre cop, gairebé un 20% creu que milloraran, segons explica el diari ARA

Bonet celebra el retorn d'Agbar

Bonet veu una "bona notícia" l'anunci d'ahir d'Agbar de tornar a establir la seva seu social a Catalunya i ha dit que espera que hi hagi més empreses que considerin la possibilitat que la independència "tendeix a zero" i en conseqüència comencin a tornar a Catalunya, si bé descarta que les entitats financeres tornin perquè no poden córrer "el més mínim risc" de sortir de la UE si es produís la independència.

Alhora, ha valorat que l'aplicació de "l'article 155 va retornar la normalitat institucional a Catalunya" i s'ha mostrat com un mecanisme institucional "positiu", si bé va indicar que mentre que només "es parli però no es faci", no s'ha de tornar a aplicar, però sí si es donen passos similars als d'octubre de l'any passat cap a la secessió.

En qualsevol cas, ha indicat que encara que Catalunya no ha retrocedit en PIB, sí ha perdut "rellevància" en el conjunt d'Espanya i la "posició de lideratge que li correspon", per la qual cosa ha demanat que recuperi la seva situació anterior, la qual cosa en la seva opinió passa per la restauració de la normalitat institucional, ja que si persisteix la incertesa, acabarà impactant en l'economia.

Segons Bonet, el president de la Generalitat, Quim Torra, és una figura "legítima" en haver estat triat per unes eleccions, per la qual cosa "cal respectar-lo", encara que "un pugui no estar d'acord". "No m'agrada en absolut que parli en els termes en els quals fa Torra que va per la via d'expressió oral unilateral, una altra cosa és que no ho practiqui", ha apuntat Bonet, qui ha opinat que "potser" hauria de "tenir més cura" en els seus discursos per no perjudicar l'economia.

Les dades de l'enquesta de Bonet

L'enquesta, realitzada a 1.226 empresaris, dels quals 826 són empreses de Catalunya, reflecteix que un 36,8% dels empresaris catalans considera que l'economia empitjorarà si continua el clima d'inestabilitat política actual, enfront d'un 35% que creu que seguirà igual i un 20,2;% que pensa que millorarà. En el cas que la situació política i de seguretat jurídica s'estabilitzi, un 58,3% dels empresaris catalans considera que la marxa econòmica millorarà, enfront de només un 3,1% que creu que empitjoraria i un 31,1% que creu que seguiria igual.

Així mateix, l'estudi conclou que per als empresaris catalans les expectatives econòmiques a Catalunya i en el conjunt d'Espanya "millorarien" si s'estabilitzés la situació política a Catalunya "en el marc de la Constitució".