La companyia elèctrica Endesa va obtenir un benefici net de 776 milions d'euros en el primer semestre de 2019, un 3,2% més que en el mateix període de l'any anterior, gràcies a la gestió del mercat liberalitzat, l'estabilitat del regulat i a l'esforç en la contenció de costos. Segons ha informat aquest dimarts Endesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici brut d'explotació (ebitda) va augmentar un 5%, fins als 1.894 milions d'euros, mentre que els ingressos van caure un 1,4%, fins als 9.791 milions.

La producció total en el període va ser de 24.658 gigawatts hora (GWh), un 14,1% menys que en el primer semestre de 2018, com a conseqüència dels descensos a la producció hidràulica i amb carbó, que han caigut un 47% i un 48%, respectivament.

El conseller delegat de Endesa, José Bogas, que ha afirmat que els dos principals motors de les inversions de la companyia són les energies renovables i la digitalització, ha destacat la cartera de nous projectes de renovables que poden assolir els 9.000 megawatts (MW) i ha afegit que aquesta estratègia reforça els resultats obtinguts i situa Endesa "en una posició avantatjosa per liderar la transició energètica".

Endesa ha explicat que la seva estratègia al mercat liberalitzat li ha permès incrementar en un 21 % l'ebitda d'aquest negoci, fins a situar-lo en 745 milions d'euros, i el marge brut del negoci liberalitzat ha augmentat en 104 milions d'euros, un 8,5%, gràcies a la millora dels preus de referència, que ha compensat amb escreix l'augment dels costos de CO2, la reducció de les vendes i el descens de la producció hidràulica.

També Enel Green Power España (EGPE), la filial de renovables de Endesa, ha obtingut un marge de 150 milions d'euros, principalment per la consolidació de les instal·lacions adquirides a Gestinver, i el negoci del gas ha millorat el seu marge, que s'ha incrementat un 35%, fins a assolir els 89 milions d'euros.

L'ebitda del negoci regulat (que representa el 60% del total de Endesa) va descendir un 3%, fins als 1.149 milions d'euros pel descens del marge de la generació dels territoris no peninsulars, encara que el marge del negoci de distribució es va incrementar en el semestre un 1% en el conjunt del territori.

Les despeses fixes d'explotació s'han reduït en un 4% en termes ajustats (un 6% en reportats), malgrat el fort increment de les inversions en energies renovables.

El resultat brut d'explotació va créixer un 4% en els primers sis mesos de l'any, fins als 1.100 milions d'euros, i les inversions brutes es van disparar un 72,6%, fins als 956 milions, pel desenvolupament de nova potència eòlica i fotovoltaica i actuacions de transformació digital.

El deute financera neta va augmentar un 18% respecte a la que n'hi havia 31 de desembre de 2018 (1.025 milions més), a causa de l'entrada en vigor de la nova norma comptable NIIF 16, que ha suposat registrar un increment de 186 milions en el deute net; les inversions en generació renovable i el pagament el 2 de gener del dividend a compte amb càrrec als resultats de 2018 per un import de 741 milions d'euros.