Endesa va obtenir un benefici net de 1.193 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, la qual cosa representa un increment del 10% respecte al mateix període de l'exercici anterior, impulsada pel bon comportament del mercat liberalitzat, l'estable evolució del mercat regulat i la recuperació del marge del negoci de gas, va informar la companyia.

Els ingressos de l'energètica en el període de gener a setembre van ascendir a 15.353 milions d'euros, un 4% més que en els nou primers mesos de 2017. El resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup es va situar en 2.791 milions d'euros a tancament de setembre, amb un creixement de gairebé el 10%, mentre que el benefici operatiu (Ebit) va ser de 1.644 milions d'euros, un 11% més.

La companyia va registrar aquests resultats en un context d'elevats preus de les matèries primes energètiques i d'alça significativa dels preus del CO2, el que ha donat lloc, al seu torn, a elevats preus al mercat a l'engròs, malgrat que la generació hidràulica va assolir nivells superiors a la mitjana dels deu últims anys i que la producció eòlica es va incrementar en un 3,3%.

El conseller delegat de Endesa, José Bogas, va destacar que, en aquest context de preus alts, la companyia "ha donat mostres una altra vegada de la seva capacitat per realitzar una gestió efectiva dels seus negocis en un entorn complex i canviant".

Així mateix, va valorar que Endesa ha realitzat en el període "un esforç inversor molt rellevant en nova capacitat renovable (+37%), la qual cosa s'emmarca en els compromisos assumits per la companyia per impulsar un període de transició energètica que permeti avançar cap a un sistema energètic totalment descarbonitzat el 2050".

El grup va anticipar que complirà els objectius compromesos per a l'exercici 2018, en el qual preveu un benefici net d'uns 1.400 milions d'euros i un Ebitda entorn dels 3.400 milions d'euros.

El mercat liberalitzat

L'evolució de l'Ebitda es va veure impulsada per l'estratègia de la companyia al mercat liberalitzat, que ha permès incrementar el marge d'aquest negoci en un 13%, el que ha portat que l'Ebitda del mateix hagi crescut un 23%.

El marge brut del negoci liberalitzat va augmentar en 212 milions d'euros, que es converteixen en 295 milions d'euros una vegada eliminats els efectes no recurrents de l'any passat, principalment el reembors del bo social elèctric dels anys 2015-2016 comptabilitzats en el tercer trimestre de 2017, l'ajustament a preus de mercat i altres ajustaments al sector del gas i les liquidacions d'anys anteriors en territoris no peninsulars.

La companyia presidida per Borja Prado va indicar que aquesta millora es deu fonamentalment a la bona gestió del mercat d'electricitat, "malgrat els elevats preus del mercat a l'engròs, que han augmentat un 10%, fins a situar-se en 55,4 euros per megawatt hora (MWh)".

A més, el negoci del gas va elevar la seva contribució al marge brut de Endesa a 107 milions d'euros en el període. Exclosos els no recurrents de 2017, aquest negoci millora en un 200%.

Mentrestant, el negoci regulat va incrementar el seu marge en un 2%, un 5% en termes ajustats sense explicar els efectes no recurrents de l'any passat, principalment per la millora en la retribució de la distribució, la qual cosa ha portat a un increment del 3% en l'Ebitda regulat, situant-se en 1.806 milions d'euros, un 6,5% més en termes comparables.

La inversions creixen un 37%

Les inversions brutes del grup es van situar en 866 milions d'euros a tancament de setembre, un 37% més, degut, principalment, a les destinades a la construcció de la potència eòlica i fotovoltaica, adjudicada a l'empresa en les subhastes celebrades el 2017, així com a les inversions efectuades a la central d'As Pontes per a la seva adaptació a la Directiva d'Emissions Industrials (DEI) europea, que entrarà en vigor a finals de juny de 2020.

Per la seva part, el deute net financera neta de Endesa, que se situava a tancament de setembre en 6.640 milions d'euros, va augmentar en 1.655 milions d'euros respecte al tancament de 2017 com a conseqüència, entre altres factors, del pagament de dividends per import de 1.470 milions d'euros, de les inversions realitzades en el període, de l'adquisició de cinc parcs eòlics de Gestinver, per 42 milions d'euros, i de la compra de la companyia distribuïdora i comercialitzadora Eléctrica de Ceuta, per 83 milions d'euros.

En els nou primers mesos de l'any, la producció de Endesa va caure un 4,6% com a conseqüència del menor 'buit tèrmic'. Les tecnologies lliures d'emissions de CO2 van representar el 50,5% del seu 'mix' de generació peninsular fins al setembre, superant el 45,8% assolit en el mateix període de 2017.

En el període de gener a setembre, Endesa va assolir unes quotes de mercat del 24,2% en generació peninsular, del 43,7% en distribució i del 33,6% en vendes d'electricitat a clients del mercat liberalitzat, "la qual cosa li confirma en conjunt com l'empresa líder del sector elèctric a Espanya", va assenyalar la companyia.

El nombre de clients al mercat liberalitzat de l'empresa era a tancament de setembre de 5,67 milions, amb un augment de l'1,4% respecte al 31 de desembre de 2017. En gas, Endesa va assolir una quota de mercat del 16,2% en vendes a clients del mercat liberalitzat.

D'altra banda, la junta general d'accionistes de Endesa celebrada el passat 23 d'abril va acordar la distribució als seus accionistes d'un dividend total per un import brut d'1,382 euros per acció amb càrrec al resultat de l'exercici 2017. Això suposa un total de 1.463 milions d'euros.