Endesa i Gas Natural han renunciat a presentar-se al nou contracte municipal de subministrament elèctric de l'Ajuntament de Barcelona perquè discrepen amb una clàusula relacionada amb la pobresa energètica. Així ho ha confirmat la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a través de les xarxes socials. 

Davant d'aquesta situació, les dues companyies han presentat un recurs davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, dependent de la Generalitat, perquè verifiqui l'adequació a la llei de les pliques del concurs.

Segons fonts de les dues companyies, l'Ajuntament de Barcelona establia l'obligació que les companyies guanyadores del contracte havien de signar, en un termini de sis mesos, un conveni en matèria de pobresa energètica amb l'Ajuntament. Fonts d'Endesa, la companyia titular fins ara d'aquest contracte, i de Gas Natural, han assegurat a Efe que no s'han presentat al concurs perquè desconeixien les implicacions exactes de l'esmentada clàusula, perquè això suposaria subscriure un compromís "a cegues".

Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament han confirmat a Efe que les dues companyies no s'han presentat al contracte, valorat en 65,2 milions d'euros, repartits en tres lots, sinó que només han acudit al contracte comercialitzadores de mida petita o mitjana. Aquestes fonts han afegit que la clàusula obligava les elèctriques a signar un conveni de "corresponsabilitat" en matèria de pobresa energètica que permetria sancionar-les en cas d'incomplir la llei catalana sobre la matèria.

Aquest nou contracte, per a l'enllumenat dels carrers i per al subministrament elèctric dels edificis municipals, ha d'entrar en vigor el 25 de març, té una durada d'un any, prorrogable a un altre, i és l'últim que s'adjudica a una comercialitzadora privada, ja que l'Ajuntament aspira a crear una comercialitzadora d'energia pública.