L'Aràbia Saudita s'ha convertit en objectiu principal d'importants empreses, públiques i privades, espanyoles, que liciten per contractes d'almenys 20.000 milions d'euros en els propers dos anys. Aquesta oportunitat de negoci forma part de l'estratègia 2030 del regne saudita per transformar la seva economia i fer-la menys dependent del petroli.

En l'horitzó del 2030 s'inclouen inversions d'un bilió d'euros per a la modernització energètica, millora de les comunicacions i disposar d'una xarxa de ciutats adaptades a les noves tecnologies.

En els dos primers anys, segons el diari 'Expansió', es duran a terme licitacions per valor de 20.000 milions d'euros, a les quals s'han llançat importants grups espanyols. Al sector energètic, Tècniques Reunides suposa el desembarcament espanyol, mentre que Renfe i Alsa lideren l'objectiu a l'Aràbia de les empreses de transports, a les quals s'afegeixen Talgo i CAF com|com a proveïdors de material.

L'ampliació i manteniment del metro de Riad, un dels més moderns del món, suposa una inversió d'uns 10.000 milions d'euros. Acciona i FCC són les companyies espanyoles que opten a aquest gran projecte. FCC ja va guanyar el 2013 formar part del disseny per a la construcció de les primeres línies del suburbà de la capital saudita.

També el sector immobiliari espanyol, a través d'Urbas, aspira a formar part del gran negoci obert a l'Aràbia Saudita, on es projecta construir 600.000 habitatges fins a 2030.

La indústria de defensa, a través de Navantia, també està aconseguint importants beneficis dels seus acords amb l'Aràbia Saudita. La drassana va firmar un acord a finals de 2022 per a la construcció per al regne saudita de cinc noves embarcacions de guerra, que suposaria una càrrega de treball de 1000 milions d'euros, als quals se suma una altra comanda prèvia de cinc fragates per valor de 1.800 milions.

La gran oportunitat de negoci, present i futura, de grans companyies espanyoles a l'Aràbia Saudita no passa per alt l'operació de la teleco saudita STC d'incorporar-se a Telefónica amb un 9,9% del capital. Un acord encara pendent de l'autorització del Govern espanyol, la reacció del qual no va ser precisament de bona acollida.

Moltes empreses consideren que Aràbia Saudita i la seva estratègia de transformació en l'horitzó 2030 suposa una de les vies de negoci més importants en l'actualitat, per la qual cosa esperen que no sorgeixin barreres "en terreny propi" i que les licitacions d'aquestes companyies se saldin en positiu".