La innovació i la inversió en noves tecnologies és un dels pals de paller per avançar com a empresa. Segons el Baròmetre de la Innovació a Catalunya elaborat per ACCIÓ, conclou que el 44,9% de les empreses catalanes incrementarà la facturació i el 21,5% crearà nous llocs de treball gràcies a la innovació, segons ha explicat el conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero

Es tracta de la quarta edició d'aquest baròmetre, fet a partir d'enquestes a 1.200 empreses catalanes de més de 9 treballadors, i que evidencia que des de les edicions passades de l'estudi, hi ha hagut una "evolució positiva" pel que fa a innovació i recerca. Segons Romero, "es veu clar que l'activitat en R+D -recerca i desenvolupament- ha augmentat" força, i "pel que fa a la innovació general, ens mantenim de manera més o menys estable, al voltat del 55%" de les empreses. 

En xifres

El baròmetre demostra que "ha crescut lleugerament el nombre d'empreses catalanes que innova" respecte l'estudi de l'any 2016. Concretament, el 55,3% de les empreses declara haver realitzat algun tipus d'innovació durant el 2017, quan el 2016 el percentatge era del 54,6%. Principalment, s'ha fet en el procés productiu (64,5%), en l'àmbit del màrqueting i la comercialització (62%), en productes i serveis (60,7%) i en els mètodes d'organització (59,6%). 

Alhora, l'estudi conclou que són les empreses més noves -les de menys de 5 anys- les que concentren una major activitat innovadora, seguides per les empreses de més de 50 anys. A més, s'evidencia la relació entre innovació i internacionalització, ja que el 52,8% de les empreses que han innovat, també han exportat durant el 2017, enfront del 23,4% de les empreses que no innoven i que sí que han exportat. 

La tecnologia 4.0, la facturació i la innovació

Un dels àmbits importants en innovació és la incorporació de la tecnologia 4.0. Les empreses són cada vegada més conscients de la necessitat de prendre una "transformació digital" . De fet, els principals motius per invertir en 4.0 són, segons les empreses, per augmentar l'eficiència, incrementar la facturació, augmentar la productivitat, augmentar la plantilla de treballadors i rebaixar el cost mitjà. 

Alhora, l'enquesta mostra que fins a un 13,5% de les empreses enquestades van incorporar algun tipus de tecnologia per la transformació digital el 2017, superior al 12,3% del 2016. Entre aquestes, fins a un 86,5% esperen incrementar la facturació gràcies a l'adopció de noves tecnologies, i un 44,4% preveuen que augmentaran el nombre de treballadors pel mateix motiu. Aquesta última dada la destaca Romero, assegurant que "veiem que la indústria 4.0 no només no destrueix llocs de feina sinó que els fa augmentar". Val a dir que el perfil de treballadors que es voldrà incrementar seran perfils altament qualificats i de caire tecnològic. 

L'accés al finançament

Romero ha destacat que un dels principals frens que es troben les empreses a l'hora d'innovar és "l'accés al finançament". El conseller delegat explica que amb la crisi, les empreses es van descapitalitzar molt i "era molt difícil per elles accedir al finançament", alhora també perquè "la innovació és un concepte de risc". De totes maneres, Romero apunta que actualment les empreses es recolzen "cada vegada més a tipus de finançament alternatiu".  

Els reptes

Amb tot, des d'ACCIÓ asseguren que encara queda camí per fer. Entre els principals reptes, cal "ampliar les empreses que innoven", i per les que ja ho fan, incentivar "un augment de la inversió en la innovació". A més, Romero assegura que cal "internacionalitzar aquesta innovació", d'una banda participant en projectes europeus i de l'altre fent projectes col·laboratius en R+D arreu del món.