La convocatòria de noves eleccions generals el proper 10 de novembre no agrada a la majoria de l'empresariat català, que considera que és "perpetuar la situació d'inestabilitat", i s'hi afegeix "el lament" que els partits polítics "no hagin estat capaços d'arribar a un acord". Des de les principals patronals catalanes s'arriba a una opinió unànime: "no és una bona notícia per als empresaris". 

Des de la patronal terrassenca Cecot, presidida per Antoni Abad, consideren "una pèrdua de temps" la nova convocatòria electoral i expliquen que "el que no entenem és que ens obliguin a respondre la mateixa pregunta dues vegades seguides. El temps és un factor clau en la competitivitat de les empreses i un bé preuat de les persones”. En aquest sentit, la patronal considera que "unes noves eleccions dilaten la situació d’inestabilitat que estem vivint en els darrers anys i una nova aturada suposarà pèrdua de competitivitat respecte d’altres països i un fre a la capacitat per desplegar i fer avançar polítiques i projectes que impulsin l’activitat econòmica i el benestar social i col·lectiu que necessita el país".

Un altre dels problemes que comporta unes noves eleccions és la pròrroga més llarga de cara els pressupostos. La Cecot reclama l'aprovació dels comptes "per fer avançar l'economia productiva", dient que "és inviable i insostenible que a data d’avui, tant el Govern de la Generalitat com el Govern d’Espanya gestionin amb pressupostos prorrogats i, més preocupant encara, és el fet que comenci a esdevenir una normalitat". 

Els pressupostos també és un dels principals factors de preocupació per a Foment del Treball, la patronal de Josep Sánchez Llibre, que avisava durant la presentació de l'informe de conjuntura de fa uns dies que "en cas de repetir-se eleccions el proper 10 de novembre, el que és segur és que no hi haurà pressupostos el dia 1 de gener, cosa que és essencial per a reduir els riscos polítics".

En la mateixa línia que la patronal vallesana, Foment considera que "en un moment de majors incerteses econòmiques i polítiques, fonamentalment a Europa, les empreses, famílies i treballadors estan preparats per continuar construint un país millor que impulsi l'activitat econòmica, afronti el repte tecnològic i faciliti la competència professional i formativa", però recorda que "aquest esforç ciutadà requereix del suport d'un Govern estable que gestioni des del lideratge democràtic les principals polítiques estratègiques del país i faciliti els recursos adequats segons les prioritats. És necessari impulsar la inversió pública i assegurar el creixement econòmic del país", assevera la casa de les grans empreses. 

Per últim, la sensació "negativa" del gir polític també la comparteix Pimec, la patronal de la petita i mitjana empresa liderada per Josep González, qui veu "amb preocupació la manca d’estabilitat que comporta aquest escenari i lamenta que les formacions polítiques actuïn únicament en clau partidista i no amb la voluntat de defensar els interessos generals del país" i "apel·la a la responsabilitat dels partits polítics per tal que puguin arribar a acords efectius que donin estabilitat per governar en una legislatura sòlida i duradora i que permeti que l’economia i el teixit empresarial pugui seguir creixent".

Des de la patronal de pimes recorda "la necessitat d’emprendre les reformes i accions que ajudin a créixer i enfortir el teixit productiu". En aquest sentit, avisa que "caldria baixar la fiscalitat de les pimes i adaptar-la a les diferents estructures organitzatives de les empreses. Pel que fa a l’energia, cal actuar per reduir el cost energètic que paguen les pimes i els autònoms, els més alt d’Europa i, sobre la morositat cal instaurar d’una vegada un règim sancionador que penalitzi les empreses que no compleixen amb la llei de lluita contra la morositat".

En infraestructures, Pimec diu que "cal que es compleixin les inversions pressupostades a Catalunya i fer realitat el Corredor Mediterrani. D’altra banda, cal disposar d’una llei de la Segona Oportunitat amb efectes reals per ajudar els empresaris honestos que han fet fallida i que volen tornar a emprendre. Per últim, en matèria d’autònoms, i entre altres mesures, "s’hauria d’adaptar la cotització en funció dels volums d’activitat de cada autònom".

En definitiva, l'empresariat no està content amb aquest desenllaç al congrés dels diputats. Més enllà dels ideals polítics de cadascú, s'evidencia el consens empresarial en la "necessitat d'un govern estable" i el rebuig, en bloc, del mareig electoral i polític del qual Espanya no acaba de sortir.