L'empresariat català s'ha unit aquest dijous per demanar el traspàs de Rodalies i en contra del dèficit d'infraestructures, que s'eleva a 28.000 milions d'euros en els últims 10 anys. "Esperem que avui es tanqui una etapa negra per a les inversions en infraestructures", ha insistit el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, davant del ministre de Foment del govern espanyol, José Luis Ábalos, a qui s'han dirigit la majoria d'exigències dels empresaris.

En l'acte han participat la Cambra de Barcelona, Pimec i el Cercle d'Economia, a més dels sindicats CCOO i UGT. Després d'escoltar les seves reclamacions, Ábalos ha mostrat la seva predisposició al "diàleg constructiu".

Els empresaris catalans han aprofitat l'acte per reclamar reiteradament que es posi fi a l"'ofec" que suposa per a l'economia la falta d'inversions en infraestructures. Sánchez Llibre ha posat xifres a la reclamació de la falta d'inversions i ha demanat a les administracions que es comprometin a invertir 5.000 milions a l'any. També demana que apostin per "compensar" les mancances dels últims 30 anys amb 2.000 milions addicionals durant una dècada. Segons el president de Foment, la inversió en ports, aeroports, carreteres i ferrocarrils, entre d'altres, hauria d'assolir els 7.000 milions anuals.

La lentitud de les inversions "només s'entén per raons polítiques"

En la seva intervenció, el president de Pimec Josep González, ha assenyalat que la lentitud en les inversions "només s'entén per raons polítiques" i ha assegurat que el traspàs de Rodalies és un clamor "unànime". "Seria fàcil de fer, les bases fa anys que es van acordar", ha assegurat el líder de la patronal de les pimes. En la mateixa línia, Sánchez Llibre ha insistit que el traspàs "no comportaria cap cost gaire rellevant" per als usuaris.

A més, el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell ha remarcat que Catalunya té un doble problema perquè "sigui quin sigui el color polític del govern espanyol", les infraestructures "no avancen". "Les xifres d'inversió de les administracions posen en evidència que Catalunya és el territori més perjudicat", ha afegit.

En la mateixa línia, el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha considerat que el dèficit "és realment alarmant" perquè "està sufocant" la productivitat. "Espanya no és conscient que Barcelona és la segona capital de l'Estat, amb cinc milions de persones en l'àrea metropolitana. No estem parlant d'un Màlaga o un Sevilla i les inversions durant els últims 30 anys no han reflectit aquesta realitat", ha expressat Faus.

 

Imatge principal: Pla mitjà del ministre de Transporte, José Luis Ábalos, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco i el president de Foment del Treball aquest dijous. Foto: ACN