El Departament d'Empresa i Coneixement ha activat una nova línia d'ajuts de 6 milions d'euros per a establiments d'oci nocturn i parcs infantils privats tancats per les restriccions de la Covid-19.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest divendres les bases d'aquesta línia d'ajuts, adreçada "a dos sectors especialment afectats pels tancaments decretats pel Procicat per fer front a la pandèmia", segons el Govern, que obrirà en els pròxims dies el tràmit telemàtic de sol·licitud de les prestacions.

Discoteca cofronavirus ACN

Interior d'una discoteca precintat per les restriccions de la Covid / ACN

Qui es pot acollir a l'ajuda

Es podran acollir a aquesta nova línia d'ajuts els autònoms, microempreses i pimes dedicades a l'oci nocturn (bars musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle o karaokes), tancats des de l'agost passat, i els parcs infantils, sense activitat des d'octubre.

Els ajuts seran de 5.000 euros per als locals d'oci nocturn amb menys de 10 treballadors i de 15.000 euros per als de 10 o més treballadors, mentre que els parcs infantils rebran una subvenció de 6.000 euros.

Un total de 775 establiments d'oci nocturn i 62 parcs infantils privats es van beneficiar de la primera línia d'ajuts, oberta al mes de novembre, i "la pràctica totalitat" ja ha cobrat la subvenció.

Els beneficiaris d'aquesta primera línia d'ajuts rebran el segon pagament de forma automàtica, sense necessitat de presentar una nova sol·licitud. 

Les pèrdues del sector

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) calcula que el sector de la restauració i l'oci nocturn registrarà pèrdues de 300 milions d'euros durant les festes de carnestoltes a conseqüència de les restriccions decretades per l'Administració per la pandèmia de la Covid-19.

Segons l'entitat, les pèrdues acumulades superen els 14.000 milions a Catalunya mentre que els ajuts aprovats "no arriben ni a l'1%" d'aquesta quantitat. A banda, Fecasarm alerta que la "inexistència total" d'una oferta nocturna regulada d'aquestes activitats provocarà una "nova allau" de festes il·legals semblant a les que, segons l'entitat, hi va haver durant les festes de Halloween i Cap d'Any.

Fecasarm denuncia que aquests esdeveniments es produeixen "de manera continuada durant cada cap de setmana" en "hotels, pisos turístics i festes silencioses". En aquest sentit, l'entitat contraposa l'assaig clínic a la Sala Apolo de Barcelona -que considera "l'exemple a seguir"- i l'experiència "nefasta" de la "festa il·legal" de cap d'any de Llinars del Vallès.

Foto principal: Una bola de cristall de discoteca desconnectada / ACN