Davant les dades de l'atur d'aquest mes de juny, que s'han publicat aquest matí, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que "podem estar molt contents, consolidem estar per sota dels 400.000 aturats". Tot i això, apunta que "encara hi ha problemes", i ha apuntat que la reforma laboral ha estat "la gran impulsora de precarietat", alhora que diu que esperen que el govern central hi posi solució. 

"Espera" una reacció de l'Estat

Respecte als pactes entre patronals i sindicats, el conseller ha assegurat que "jo crec que és bona la concertació social", però recorda que "moltes d'aquestes coses depenen del govern central" i que "el gran impulsor de precarietat han estat les últimes dues reformes laborals, i estem esperant que ho abordi el govern central". 

El tercer millor any en creació d'ocupació

El nombre de persones inscrites al juny a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) es va situar en 370.192 persones, cosa que suposa 15.376 aturats menys que al maig, el 3,99% menys, segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que "és el tercer millor any de l'última època en destrucció d'atur i creació d'ocupació". 

De fet, amb aquestes xifres ―condicionades a l'inici de la temporada d'estiu― Catalunya lidera la caiguda de l'atur en tot l'Estat i situa l'atur en quantitats que no es veien des del setembre del 2008.

La qualitat dels contractes, un problema

Tot i això, El Homrani assegura que "continua havent-hi problemes greus: únicament el 12,5% de la contractació és indefinida, cosa que mostra una realitat que hem d'abordar, que és la precarietat en la creació d'ocupació".

Alhora, el conseller de Treball critica el fet que "hi continua havent un biaix en termes de gènere", ja que es segueix creant més ocupació masculina que femenina, cosa que "crea una bretxa". Segons explica, són aspectes "que volem tractar" durant aquest govern. 

Per últim, un dels grans problemes són els aturats de llarga durada, en què assegura que "hem de fer veritables esforços perquè es tracta d'un dels col·lectius més vulnerables". En aquest sentit, El Homrani ha volgut lloar la programació del SOC, que assegura que "treballa molt especialment amb els col·lectius més vulnerables per orientar i acompanyar i facilitar l'entrada al mercat laboral".