El Fons Monetari Internacional (FMI) ha demanat al Govern ajornar la pujada de l'IVA i dels impostos verds, la qual cosa implicaria una pujada del preu del dièsel, pel seu impacte sobre l'activitat econòmica i els sectors més vulnerables. Al seu torn, s'ha mostrat a favor d'augmentar la càrrega impositiva sobre aquells sectors que han sortit beneficis de la crisi.

Recomanacions sobre els impostos

En una roda de premsa aquest divendres, la cap de la missió del FMI per a Espanya, Andrea Schaechter, ha explicat que és important "elevar la capacitat d'ingressos de l'economia" per a poder gestionar les prioritats de despeses i per a, més endavant, reduir el dèficit i el deute.

No obstant això, ha alertat que "clarament no és el moment" de plantejar pujades de l'IVA i impostos verds, particularment en aquells segments que comptin amb tipus reduïts o estiguin bonificats. Malgrat que aquesta és la "major base d'ingressos" de les arques públiques, qualsevol canvi en aquest moment afectaria la recuperació.

De fet, en el seu informe anual sobre l'economia espanyola publicat aquest divendres, conegut com a 'Article IV', el Fons també ha assegurat que per a una pujada de l'IVA, o un increment en els impostos verds, s'hauria d'esperar que la recuperació estigui ben encaminada i s'acompanyi de mesures per a protegir als més vulnerables. Segons l'FMI, aquests increments d'impostos podrien tenir un "efecte desproporcionat" en la població de baixos ingressos.

Nivells d'atur

L'FMI també ha pronosticat que Espanya no recuperarà els nivells d'atur anteriors a la pandèmia fins a 2026, i que no s'iniciarà una recuperació econòmica fins a finals de 2023

Després d'una previsió de caiguda del PIB del 12,8% aquest any, l'FMI estima un repunt econòmic del 7,2% el 2021, del 4,5% el 2022 i del 3,4% el 2023.