"Indispensable i urgent". Així ha qualificat la junta directiva del Cercle d'Economia la necessitat de "corregir el rumb de la política catalana". Ho han afirmat en el segon document d'opinió que fan arran de les eleccions del 27S i després de la declaració independentista aprovada el 9 de novembre al Parlament de Catalunya amb el vot de JxSí i la CUP. La junta s'ha mostrat preocupada perquè "la ruptura de la legalitat ha tingut efectes negatius certs i objectius en les decisions empresarials d'inversió" així com en "la localització de seus corporatives a Catalunya".

El Cercle ha exposat que en cas que no es formi un govern de la Generalitat "estable", caldria convocar noves eleccions perquè la "incertesa empresarial" és "altament perjudicial" per a la creació de riquesa, la generació d'ocupació i la "fortalesa" de l'economia catalana. A més, adverteix que la resolució aprovada pel Parlament "no només trenca la legalitat" sinó que, a més, "no existeix una àmplia majoria social a favor seu".

Catalunya a Europa

Aquesta situació, destaca el document, va en contra dels principis "essencials" de l'entitat, que passen per la pertinença de Catalunya a Europa, a l'euro i a una economia de mercat, així com per sostenir una "democràcia representativa i pluralista".

El Cercle, partidari del diàleg i el pacte per encarrilar el plet Catalunya-Espanya, va viure un intens debat intern davant les eleccions del 27S i el posicionament sobre el procés sobiranista, com va avançar El Nacional. El mateix president de l'entitat, Antón Costas, i la junta directiva van discrepar per un document que es va haver de refer de dalt a baix per la duresa de la seva primera versió.

(FOTO: Artur Mas i Antón Costas en un acte al Cercle d'Economia / EFE)