Fira de Barcelona tancarà aquest any amb una facturació de 82 milions d'euros, la qual cosa suposa un 62,72% menys que el 2019. Durant l'any passat, va assolir 220 milions d'euros d'ingressos, una xifra que s'ha vist substancialment reduïda aquest any a causa de la pandèmia de la Covid.

Així ho ha explicat aquest divendres en la roda de premsa de balanç el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, acompanyat del president del consell d'administració de Fira de Barcelona, Pau Relat; la presidenta del Consell General de Fira de Barcelona i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. El conseller d'Empresa ha posat en relleu el paper que la Fira de Barcelona i la ciutat de Barcelona tenen en la "internacionalització i la recuperació econòmica de l'economia catalana".

Serrallonga ha destacat que el resultat del 2020 de la Fira es tracta d'un resultat "d'equilibri" que surt del conjunt d'esdeveniments físics i virtuals durant l'any i dels serveis prestats i ha assegurat que els situa en una posició de sortida de cara a l'any que ve.

"Ambició" per al 2021

El director de la Fira de Barcelona ha explicat que preveuen uns ingressos superiors als 125 milions d'euros per al 2021, i que el reinici de l'activitat serà a la primavera. Serrallonga ha dit que l'entitat afronta el pròxim any "amb molta ambició".

Serrallonga ha destacat la importància de transmetre un missatge de solvència, ja que competeixen amb les fires de tot el món i ha explicat que han passat l'any 2020 amb la intenció de minimitzar l'impacte de la pandèmia.

La institució firal ha comptat aquest any amb una subvenció finalista de 10 milions d'euros -cinc milions de la Generalitat i cinc de l'Ajuntament de Barcelona- per donar suport a esdeveniments concrets.

relat colau tremosa fira de barcelona - ACN

Pau Relat, Ada Colau i Ramon Tremosa en l'acte de presentació sobre el balanç i perspectives de la Fira de Barcelona d'aquest matí. / ACN

A més, Fira de Barcelona només ha pagat 1,4 milions d'euros del cànon anual en concepte de cessió d'ús de les instal·lacions firals, relatiu a l'ús realitzat durant la primera part de l'any, fet que ha suposat deixar de pagar més de sis milions en total durant l'actual exercici.

Pròxims esdeveniments

Serrallonga ha explicat que han fet una projecció d'esdeveniments lògica amb el procés de desescalada i per la que treballaran, amb una certa consolidació a finals de juny, i una certa concentració de l'activitat a la tardor.

A començaments d'any se celebrarien trobades i congressos petits, amb el Saló de l'Ensenyament com a primera aposta per a mitjans d'abril. Més tard arribaria l'Automobile Barcelona i l'Alimentaria (del 17 al 20 de maig),  i després, l'ISE (de l'1 al 4 de juny) i el Mobile World Congress (MWC), del 28 de juny a l'1 de juliol.

Preguntat pel MWC, que se celebrarà a Barcelona fins al 2024, Relat ha afirmat que de moment estan centrats a garantir que l'edició de 2021 sigui la millor de les possibles, i ha dit que des de la GSMA, l'entitat organitzadora del congrés, són "optimistes".

A la tardor, arribarien salons com el Smart City Expo World Congress, el Barcelona Building Construmat i el Piscina & Wellness, així com Expoquimia, Barcelona Bridal Fashion Week, Saló Nàutic, Caravàning, BizBarcelona, el Saló de l'Ocupació i B-Travel.

La Fira es farà càrrec del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) al novembre i manté "dins del timing" el projecte d'ampliació del recinte de Gran Via a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), que passarà de 240.000 metres quadrats a 300.000.

El director general ha afirmat que aquesta ampliació els situarà en una lliga superior i que tindrà un rebot a la ciutat de Barcelona: "Hi haurà una onada de creixement i la fires són instruments perquè les empreses aprofitin aquesta onada".