Madrid i la seva autonomia són, ara per ara, la zona econòmica més potent de tot l'Estat espanyol, i també la que més creix, havent superat ja Catalunya des fa uns anys. Les causes i els factors que ho expliquen poden ser diversos, però sense cap mena de dubte un d'ells és el fet que Madrid sigui la capital del país.

Així ho ha apuntat l'economista Santiago Niño Becerra, que a través d'un tuit ha llançat una reflexió interessant. "S'ha parlat molt poc, o res, del que guanya Madrid per l'efecte capitalitat; i així seguiran les coses. Quants estudis i informes han llegit sobre tot el que va perdre Bonn quan va deixar de ser capital d'Alemanya? Res, oi?", ha tuitejat.

santiago TUIT

I és que tot i que els polítics unionistes s'entestin en relacionar el procés independentista amb el fet que Madrid hagi passat per davant de Catalunya en potència econòmica, la realitat és que els trets van per un altre lloc, precisament pel que assenyala l'economista. A més, el declivi econòmic de Catalunya no és l'únic que pateix el centralisme madrileny, també ho fan altres parts de l'Estat amb un fenomen que ja ha estat batejat com l''Espanya buidada'.

'Efecte seu'

Així ho demostra, per exemple, que dels 23.824 milions d'inversió extrangera que va rebre Espanya el 2020, tres quartes parts anessin a parar a Madrid per l'anomenat 'efecte seu', que no és res més que les empreses registrin la seva seu a la ciutat pel fet que és la capital. "L'efecte seu beneficia la concentració a la Comunitat de Madrid, tant per la manera d'assignar la inversió a les filials de multinacionals com per les operacions sobre grans empreses espanyoles amb seus a Madrid", explica l'agència especialitzada SIfdi.

Creixement del PIB

Una altre dada que apunta el bon estat de l'economia madrilenya és el creixement del 4,4% del seu PIB durant el darrer trimestre del 2020, que és quatre punts per sobre del creixement mitjà a l'Estat (0,4%).

Un altre fet que confirma com Madrid genera el que genera pel fet de ser capital és el seu creixement respecte altres parts de l'Estat durant els darrers 40 anys. El 1980, el 14,8% de tot el que produïa Espanya (PIB) es generava a Madrid. Avui és el 19,3%. Catalunya manté gairebé el mateix pes que fa 40 anys (19,1%-19%), pel que la comunitat madrilenya ha absorbit part de l'activitat de la resta de comunitats en un procés de buidatge de la perifèria que no sembla tenir fre.