Les restriccions ocasionades per la tercera onada de la Covid-19 han produït una caiguda de l'economia espanyola d'un 0,5 % en el primer trimestre de l'any, el que suposa una recaiguda després de l'estancament del trimestre anterior i la tornada a valors negatius, que no es produïa des del tercer trimestre del 2020.

D'acord amb l'avanç de comptabilitat publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la demanda (consum i inversió) va restar 0,9 punts a l'avanç del PIB, una contribució negativa que va ser compensada en part per l'aportació positiva de 0,4 punts de la demanda exterior (exportacions i importacions).

L'ocupació de l'economia, mesurada en hores treballades, es va reduir un 2 % respecte al trimestre anterior, mentre que els llocs de treball equivalents a temps complet van augmentar un 1,4 %, per l'efecte de la caiguda de les jornades a temps complet.

Contracció interanual

No obstant això, en taxa interanual, el PIB va descendir en el primer trimestre a un ritme molt menor del que ho va fer en el quart trimestre del 2020. En concret, l'economia espanyola es va contreure un 4,3% interanual, davant la caiguda del 8,9% experimentada en el trimestre anterior. Amb aquesta contracció interanual del 4,3%, la menor des del primer trimestre de 2020, s'acumulen ja cinc trimestres consecutius de taxes interanuals negatives.

A més, la demanda va restar 2,6 punts al PIB interanual, xifra 3,6 punts superior a la del quart trimestre de 2020, mentre que la demanda externa va tenir una aportació negativa d'1,6 punts, 1,1 punts més que en el trimestre anterior.

A preus corrents, el PIB va descendir un 3,3% en taxa interanual, taxa 4,9 punts inferior a la registrada en el quart trimestre de l'any passat. En tot cas, l'INE explica que l'avanç de dades està elaborat amb la informació disponible fins al febrer, així com amb alguns resultats avançats al mes de març. 

Aquest fet, unit a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi de la Covid, "fa preveure que les futures revisions dels resultats avui publicats puguin ser d'una magnitud més gran que l'habitual". A més, cal assenyalar que a les restriccions per la Covid cal sumar els estralls de la borrasca Filomena de principis de gener en el centre peninsular com una altra de les causes de la caiguda.

 

Imatge principal: Borsa de Madrid / Efe