El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi ha advertit que el risc d'actuar massa tard en l'extremadament baixa inflació és més gran que actuar massa aviat. Per això, suggereix que és necessària una major relaxació en la política monetària.

Els riscos de l'espera

Adoptar una posició d'stand by respecte a la caiguda del preu del cru i deixar que la baixa inflació s'estanqui implica grans riscos amb temibles conseqüències per a la confiança en el regulador europeu i les expectatives a llarg termini, la qual cosa derivaria en una pressió amb tendència a la baixa en els preus.

"Si això passés, necessitaríem molta més política monetària acomodatícia per revertir-lo", ha advertit Draghi, amb el que ha conclòs que "vist des d'aquesta perspectiva els riscos d'actuar massa tard sobrepassen els riscos d'actuar massa aviat", va afegir.

Estímuls i flexibilització

Després d'haver creat expectatives d'una nova ronda d'estímuls monetaris durant el Foro de Davos i més flexibilització al març, els inversors ja han realitzat els seus respectius càlculs per retallar la taxa de dipòsits i les seves potencials mesures d'ajustaments d'expansió xifrades en 1,5 bilions d'euros del banc.

Objectius (ir)reals

Els objectius d'inflació del BCE se situen per sota del 2%, però tanmateix passar d'un objectiu a la realitat no és tan fàcil com sembla i el context sovint no ajuda. Per tercer any consecutiu, no s'ha assolit l'objectiu establert i és bastant improbable que s'aconsegueixi aquest any, tenint en compte el creixement econòmic, els baixos preus del cru, el baix crèdit i la modesta pujada salarial a la zona euro.

Tanmateix, Draghi advoca per persistir en la consecució dels seus objectius (ir)reals. "Si no ens rendim davant de la baixa inflació –i certament no ho farem– en situació estable tornarà a nivells consistents amb el nostre objectiu", ha assegurat el president del BCE.

Danys col·laterals

"No hi pot haver dubte que si necessitem adoptar una política més expansiva, el risc a efectes secundaris no s'interposarà al nostre camí", ha anunciat Draghi. Encara que és preferible que no hi hagin danys col·laterals ni tampoc distorsions, l'objectiu prioritari del BCE és l'estabilitat de preus mitjançant una inflació controlada i això de vegades implica efectes secundaris.

La solució passa per acceptar el risc i utilitzar mesures menys convencionals. Draghi prefereix aviat que tard i de vegades més val tard que mai. Qüestió de temps.