Digital Future Society, el programa impulsat pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern i la Mobile World Capital Barcelona, ha presentat aquest dijous el llibre "Faster than the future, Facing the digital age", el qual tracta els desafiaments econòmics, socials i ètics que sorgeixen amb el desenvolupament tecnològic. El llibre ha estat escrit per deu parelles de periodistes i experts en diversos àmbits com les tecnologies disruptives, els drets digitals, les bretxes digitals o els riscos de la ciberseguretat. El programa Digital Future Society pretén fomentar un "futur inclusiu, equitatiu i sostenible" en l'era digital i ha organitzat aquest dijous diverses taules rodones per parlar sobre els reptes digitals.

Durant la presentació del llibre realitzada aquest dijous, la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, ha apuntat que el llibre pretén fer més "propers i accessibles" les transformacions i els reptes que implica l'impacte de la digitalització en la societat. Per a Artigas, el llibre ha d'ajudar a assentar les "bases ètiques" de l'era digital, en un moment en el qual estem immersos en processos de transformació "sense precedents".

La presentació del llibre als mitjans ha marcat l'inici de la jornada del programa, en què diversos experts autors del llibre participaran en les taules rodones de l'acte, i la cloenda del qual ha comptat amb la participació de la Vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Govern d’Espanya, Nadia Calviño.

La vocació del llibre

Per a Artigas, "Faster than the future, Facing the digital age" ha de ser un llibre de "capçalera" per assentar les "bases ètiques" de l'era digital, en un moment en el qual estem immersos en processos de transformació "sense precedents". També ha posat en valor el fet que, per primera vegada, s'aparellen pensadors i periodistes per intentar fer arribar els avanços tecnològics a la ciutadania des d'una visió més "ètica i humanística".

Ha assegurat que l'impacte de la pandèmia "ha accelerat la incorporació de la tecnologia en el nostre dia a dia" i ha reformulat la nostra manera de treballar, d'aprendre o de relacionar-nos. Per això, ha insistit que els reptes ètics i socials associats a aquests canvis plantegen un "desafiament global" que hem d'abordar des d'una mirada molt més multidisciplinària i amb clara vocació humanística, alhora que ha retirat el compromís del govern per construir un futur digital "més ètic, inclusiu i sostenible".

Per aconseguir aquest objectiu, Artigas creu que l'evolució tecnològica i la recerca científica han d'anar de la mà de les humanitats amb la finalitat de fer els "passos adequats" per aconseguir una societat digital que ofereixi més benestar econòmic i social.

Digital Future Society

La directora de Digital Future Society, Cristina Colom, ha destacat que l'objectiu de l'entitat és treballar en una agenda digital "més sostenible i inclusiva per tots" i posar la tecnologia al servei de la ciutadania per no deixar a ningú enrere. Ha destacat que el llibre posa de manifest la necessitat d'avançar en la part ètica dels reptes que plantegen les noves tecnologies, que passen per la "transparència" o una major rendició de comptes.

Durant l'acte ha intervingut el director del Barcelona Supercomputing Center i un dels autors del llibre, Mateo Valero, qui ha ressaltat el treball que es realitza amb els supercomputadors i ha apostat per aprofitar, en l'actual context de pandèmia, la "gran oportunitat" que tenim per utilitzar totes les dades que hi ha als hospitals perquè es posin a l'abast dels investigadors i fer la "medicina del futur".

També ha dit que Europa ha d'impulsar les seves pròpies tecnologies i creu fonamental el desenvolupament de microprocessadors per processar la informació i poder decidir sobre els assumptes ètics de la tecnologia, alhora que ha esmentat que la tecnologia va molt per sobre de les lleis, la qual cosa provoca l'abús d'algunes empreses.

El llibre, que ha trigat a elaborar-se entre 12 i 14 mesos, estarà disponible en versió digital, en audiollibre i també disposarà d'alguns exemplars físics.