La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es reunirà en les pròximes hores amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, per intentar forçar un sí d'Esquerra Republicana a la reforma laboral que s'ha de convalidar al Congrés el pròxim 3 de febrer, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ElNacional.cat. La trobada arriba enmig d'una petita gira de la ministra per Barcelona que s'ha iniciat aquest dimecres i acaba dijous en la que s'ha reunit amb els dos principals sindicats catalans, CCOO i UGT, i en la qual també visitarà la planta de Seat a Martorell. Alhora, aquesta trobada es dona en un moment de màxima tensió entre l'Executiu espanyol i els republicans, ja que els catalans consideren que la reforma laboral és del tot insuficient i que no deroga la del Partit Popular del 2012. A això se li suma que Ciutadans s'hagi posicionat a favor de la mateixa i que el PSOE hagi vist amb bons ulls els vots favorables de la formació liderada per Inés Arrimadas.

A més a més, si no fossin prous punts de discòrdia entre Executiu i ERC, també se li suma un altre fet, i és que el govern espanyol, en les últimes setmanes, només ha fet que donar llargues a la tercera reunió de la taula de diàleg que s'hauria de produir. En aquest sentit, la portaveu nacionals dels republicans, Marta Vilalta, ja va avisar dilluns en roda de premsa que si “els compromisos no es compleixen i la voluntat negociadora s'esvaeix per part de l'Estat”, fent clara referència a la derogació de la reforma laboral i a la taula de diàleg, “és evident que afecta negativament i que les confiances, les complicitats i les possibilitats d'aconseguir acords més endavant” quedarien en dubte.

Díaz avisa: "Serà difícil d'explicar un no a la reforma"

Durant tot el dia d'avui, Díaz, ha anat avisant a ERC per buscar de pressionar els republicans per tal d'obtenir el seu vot. L'avís més clar de tots ha estat assegurar que serà molt difícil d'explicar als ciutadans el perquè ERC votaria que no a una  reforma que laboral "que recupera drets per als treballadors". En aquest sentit, la vicepresidenta ha assegurat que li fa pena que les raons per les quals els republicans s'estan negant a votar la reforma són polítiques i no socials. En aquest sentit, Díaz, també ha afegit que ella no negociarà des d'una visió política sinó per millorar la vida dels seus conciutadans, concretament aquells més desafavorits. Ara bé, tot i les crítiques cap a ERC, la vicepresidenta ha rebaixat la tensió recordant que la relació amb els republicans és molt bona, recordant que totes les lleis i reformes que el govern espanyol ha tirat endavant han comptat amb el suport de la formació independentista i ha assegurat que confia que la negociació acabarà arribant a bon port. 

A propòsit d'això, hi ha hagut contraatac d'ERC, de fet, el mateix conseller Torrent ha assegurat al Parlament que la reforma laboral que planteja el govern espanyol "no és la que s'havia anunciat ni on s'havia posat el llistó". Així ho ha assegurat el titular de Treball en resposta a una interpel·lació del PSC-Units, que també ha defensat el diàleg social, però ha afegit que s'hi ha de sumar "legitimitat política". En aquest sentit, ha afegit que la reforma laboral es negocia amb els agents socials, això no obstant, que després s'ha de votar al Congrés. També ha assenyalat els dos elements "imprescindibles" que ha d'incloure la reforma: recuperar l'autorització administrativa dels ERTO i posar els convenis sectorials autonòmics per sobre dels estatals.