El president de l'associació Comertia, David Sánchez, ha explicat aquest dijous que més de 100.000 llocs de feina30.000 establiments de comerç i hostaleria a Catalunya es troben el perill per la pandèmia de la Covid i la manca de mesures per part de les administracions.

Comertia s'ha integrat en la nova associació a escala estatal Alianza de Comercio y Hostelería de España, amb la qual han reclamat a les administracions ajudes directes de 12.500 milions, incrementar el període de carència dels crèdits ICO en un any i allargar els ERTO fins a finals de 2021. Sense aquestes mesures, Sánchez vaticina la pèrdua de més de 100.000 llocs de treball a Catalunya. El president de l'associació del retail també espera que el comerç no essencial pugui tornar a obrir a partir d'aquest dissabte i que els horaris de la restauració es puguin flexibilitzar a causa de la millora de les dades de la Covid.

En el conjunt de l'estat espanyol, les restriccions d'activitat han provocat el cessament de prop de 148.000 negocis, la destrucció de mig milió de llocs de feina i un impacte de 80.000 milions d'euros en la facturació.

Demandes de l'entitat

La nova associació ha demanat mesures compensatòries directes pels tancaments i les limitacions forçades d'activitat per la restauració i els comerços, els quals, conjuntament, suposen el 19,2% del PIB espanyol i 4,9 milions de llocs de treball, segons ha informat Carlos Moreno, de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC)

Per motiu, des de l'associació demanen mesures i ajudes en la línia de les donades a "diversos països europeus". L'associació ha reclamat ajudes directes amb valor de 12.500 milions d'euros pel comerç i l'hostaleria del conjunt de l'estat espanyol, dels quals 4.000 milions haurien d'anar destinats al comerç i 8.500 milions a la restauració, per la seva major afectació.

A més, han reclamat mesures financeres, com l'increment del període de carència dels ICO en dotze mesos i compensacions per aquelles empreses que no hagin sol·licitat crèdits ICO.

Més mesures necessàries

La nova associació també ha demanat establir mesures laborals com la pròrroga dels ERTO fins al desembre de 2021, els quals actualment es troben prorrogats fins al 31 de maig, i la possibilitat de flexibilitzar les plantilles. Alhora, també han demanat poder fer ajustaments als contractes dels lloguers a causa del context marcat per la Covid, així com promoure un període de "protecció jurídica" per evitar avals o desnonaments durant el període de crisi.

L'última mesura que han reclamat per poder evitar la pèrdua de més llocs de treball i negocis ha estat la reducció temporal de l'IVA per poder estimular el consum, així com la reducció o exempcions d'impostos i taxes com l'IBI.

Paula Nevado, la secretària general de Marcas de Restauración, també ha demanat crear una taula de diàleg amb el govern espanyol per tal de definir un pla seriós i ben dotat per salvar els negocis.