La cinquena onada de la covid va començar al mateix temps que la temporada alta del turisme a Catalunya, i justament una de les zones més populars d'estiueig del país és la que presenta l'ocupació més alta en els hotels de tot l'Estat. La primera quinzena d'agost, quan bona part de la població gaudeix de les vacances, es tanca amb una ocupació mitjana arreu d'Espanya del 80%, i en algunes zones s'arriba a un nivell prepandèmic.

Aquest és el cas de la Costa Brava, que ha començat l'agost amb una ocupació als seus establiments hotelers d'entre el 95% i el 100%. Segons ha pogut comprovar Efe, és la taxa més alta de totes les autonomies. Principalment, els hotels que s'han pogut omplir són els del centre de la Costa Brava, amb xifres similars a les dels estius d'abans de la pandèmia, segons ha confirmat la gerent de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme, Judit Lloberol.  

A la Costa Daurada de Tarragona les xifres són més discretes, amb una ocupació del 70-80% i amb un 25% dels establiments tancats.  A Barcelona, en canvi, el gremi d'Hotels preveu una campanya d'estiu dolenta, tot i que lleugerament millor a la "inexistent" del 2020. Aquesta encara es troba lluny de la recuperació, amb una ocupació del 40% en aquells hotels que han decidit obrir després de molts mesos tancats. 

Poc turisme europeu 

Amb l'esclat de contagis a finals de juny, sobretot entre els més joves que celebraven el final del curs acadèmic i que no havien tingut encara l'oportunitat de vacunar-se, la temporada turística va trontollar. Van ser diversos els països europeus que van començar a desaconsellar viatjar al país per l'empitjorament dels indicadors. Per exemple França, que tot i que en cap moment va prohibir desplaçar-se a Espanya per passar les vacances sí que va recomanar triar una altra destinació a aquells que encara no s'havien decidit. 

El Regne Unit té habilitat un semàfor turístic pel qual posa restriccions a les destinacions segons com es desenvolupa la pandèmia. Catalunya, tot i el gran augment de casos durant el juliol, ha aconseguit esquivar la llista vermella i mantenir-se en ambre, motiu pel qual els turistes vacunats no han de fer quarantena a la tornada a casa. Per altra banda, Catalunya continua en alerta màxima al mapa elaborat per la UE i per tant, no recomana viatjar al territori. 

Per tot plegat, bona part del turisme que s'ha portat a terme durant aquest estiu ha estat nacional. 

Situació als Països Catalans 

Al País Valencià, l'agost ha començat amb les millors dades d'ocupació des de l'estiu de 2019 (entre el 77 i el 90%) i des de la patronal Hosbec creuen que aquesta tendència es mantindrà en les properes setmanes. Balears presenta una situació millor que la de les Canàries. La presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, estima que s'arribarà entre un 60 i un 65% a la primera quinzena d'agost, el mes per excel·lència a l'illa, encara molt exposada a possibles canvis en les recomanacions de viatge dels principals mercats emissors, el Regne Unit i Alemanya.

Un cambrer amb mascareta treballa a un bar de la Costa Brava / ACN