El cost laboral que suposen els treballadors per a les empreses a Catalunya (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) durant el segon trimestre es va situar en els 2.553,59 euros per treballador i per mes. Això suposa una caiguda de l'11,2% respecte a l'any anterior, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El motiu de la caiguda inèdita es deu a la situació excepcional derivada de l'estat d'alarma, que va suspendre de forma temporal nombroses activitats econòmiques —sobretot durant els mesos d'abril i maig—.

I és que, els treballadors afectats pels Expedients de Regulació Temporal d'Empelo (ERTO), malgrat continuar formant part de les plantilles de les empreses, no reben els salaris de forma íntegra per part de la companyia sinó que és el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) el que emet el pagament. Només en alguns casos, les empreses complementen el pagament que perceben els treballadors. A més, la major part de les empreses es deslliuren també de les cotitzacions socials d'aquests treballadors.

Pel que es refereix al cost salarial —que únicament inclou la despesa pel sou dels treballadors— va ser d'1.879,10 euros per persona i per mes en el segon trimestre, la qual cosa suposa una caiguda del 13,2% respecte a l'any anterior. En el conjunt de l'Estat, la caiguda dels costos laborals ha estat la més acusada dels últims 20 anys, encara que menor que a Catalunya. Aquestes despeses empresarials han baixat un 8,3%, amb 2.442,91 euros al mes per treballador. El cost salarial al país espanyol va ser, d'altra banda, d'1.804,08 euros (un 9,4% menys).

Baixada del cost laboral per comunitats

Per sectors d'activitats a Catalunya, el cost laboral en la indústria durant el segon trimestre va ser de 3.048,84 euros, el de la construcció de 2.811,48 euros i el del sector serveis de 2.438,40 euros. En el conjunt de l'Estat va ser de 2.886,28 euros en la indústria, 2.601,47 euros en la construcció i de 2.353,27 euros al sector serveis.

Aquesta despesa va disminuir en totes les comunitats, encapçalades per les Illes Balears (-24,9%), seguida de les Illes Canàries (-20,6%) i Catalunya (-11,2%). Al contrari, a Navarra (-3%), la Regió de Múrcia (-4%) i a la Comunitat de Madrid (-5%) van ser els territoris amb les caigudes més suaus.

 

Imatge principal: Operaris carregant plàstics per fer separacions a la indústria a la nau de Polimer Tecnic. Foto: ACN