El proveïment d'aliment és una necessitat bàsica que el mateix Reial Decret de l'estat espanyol ha inclòs. Òbviament els seus establiments no s'han tancat però perquè arribin al comprador final, hi ha una cadena que no es pot trencar. Per això, les Ramaderes de Catalunya lamenten que no pugin fer la seva feina habitual.

Molt actives a les xarxes socials, han detallat que en els darrers dies surten a pasturar i s'han trobat sense poder fer la seva feina perquè han estat alertades pels Mossos d'Esquadra. En una piulada expliquen: "Pasturem en zones properes a les urbanes i els Mossos també ens aturen i ens diuen que no podem fer-ho". I conclouen: "Com se suposa que hem d'alimentar els nostres animals?".

No obstant, la mateixa Unió de Pagesos va recordar que la pagesia pot desplaçar-se per les vies d'ús públic per treballar a l'explotació amb l'objectiu d'abastir d'aliments la població seguint el Reial Decret 463/2020 aprovat. El mateix sindicat ha recordat que el decret indica d'una forma expressa "que les autoritats han de garantir l'abastiment alimentari des de l'origen". Fins i tot permet obrir corredors sanitaris per poder entrar i sortir de les zones confinades com la de la Conca d’Òdena, i es remet a les autoritats competents perquè s’assegurin del seu compliment.

D'altra banda, Ramaderes de Catalunya també recalca la importància de tenir present el petit comerç i els mercats més enllà dels supermercats o els grans punts de venda. Demanen que es tingui en compte la pagesia.

Aquest col·lectiu, inscrit en l'Associació de Dones del Món Rural, va néixer l'any passat amb la finalitat de donar veu a les dones que treballen al sector agrícola, ramader, forestal i pesquer.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat