El turisme és un dels sectors que està notant més la crisi de la pandèmia. El nombre de pernoctacions hoteleres a Catalunya es va desplomar un 65,5% al març com a conseqüència de l'aplicació de l'estat d'alarma pel coronavirus, que va obligar a tancar molts dels establiments.

Segons les dades provisionals de la Conjuntura Turística Hotelera de l'Institut Nacional d'Estadística, durant el mes passat a Catalunya van pernoctar 1.101.240 persones, de les quals 362.131 eren residents a l'Estat i 739.109 a l'estranger, xifres que representen un descens del 66,2% i del 65,2% respectivament, en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Pel que fa al nombre de viatgers, s'han desplomat un 68,6%, amb 428.357 visitants al llarg del mes, dels quals 176.096 eren residents a l'Estat i 252.261 a l'estranger.

Al conjunt de l'Estat, les pernoctacions hoteleres durant el mes de març van caure un 61,1%, concretament 8,37 milions. Per procedències, les pernoctacions de viatgers a l'Estat van disminuir un 64,6% i les dels no residents un 58,9%. L'estada mitjana es va incrementar un 11,5%, fins a les 3,2 nits per viatger. D'altra banda, durant els tres primers mesos del 2020, les pernoctacions van retrocedir un 21,6% respecte al mateix període de l'any passat.

Pel que fa als destins dels residents a l'Estat, Catalunya va ser un dels principals destins —va concentrar el 12% del total— però amb un descens del 66,2%, davant el 62,2% registrat a Andalusia —23,2% del total— i el 63,4% de Madrid —11,9% del total—, respectivament. 

L'INE explica que els establiments van anar tancant de manera progressiva a partir del 19 de març després que el decret d'estat d'alarma del 13 de març permetés tenir-los oberts encara uns dies, set com a màxim, per als viatgers que encara s'hi allotjaven. Aquesta situació va generar un problema "sense precedents" en l'elaboració de l'estadística, ja que la major part del procés de recollida de dades es va produir en la primera quinzena del mes següent —abril— quan els hotels ja estaven tancats al públic. 

Xifres

El turisme en general s'ha vist especialment afectat per la pandèmia, cosa que s'evidencia amb el nombre de reserves i cancel·lacions comparades amb les mateixes setmanes de l'any anterior. A més, cal tenir en compte que el virus ha compromès gran part de les reserves de vols i hotels, primer per la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) i altres fires amb gran presència de visitants internacionals; també les vacances de Setmana Santa i, finalment, algunes cancel·lacions per a l'estiu.

Activitat hotelera

La ràtio global de cancel·lacions de tot el 2020 per als hotels és del 37,25%, amb especial presència en els mesos de març, abril i maig. El percentatge de cancel·lacions per mesos es pot veure en el gràfic següent, així com la comparativa per setmanes entre l'any anterior i aquest. 

Aerolínies

Segons la IATA, l’escenari al qual ens enfrontem no s’havia vist mai. Els ingressos per tràfic de passatgers han caigut un 55% en el total de l’any i el tràfic d’avions un 48%; això significa en xifres globals la meitat del negoci. Aquest impacte s’amplifica a tota l’economia, de manera que si el sector aeri perd un lloc de treball, en desapareixen 24 en tota la cadena de valor. Per tant, estan en perill 25 milions de llocs de treball.

De fet, hi ha hagut una disminució de les operacions molt forta a nivell mundial, valors que a Espanya, en comparació amb l'any 2019, han arribat a baixar fins a més del 94%. El conjunt de la caiguda dels dies de Setmana Santa a nivell internacional es pot veure representat a la següent taula (cedida pel Departament d'Empresa): 

taula vols globals caigudesRespecte a l'afectació de companyies de grans volums que operen a l'Aeroport de Barcelona, la caiguda de la seva capacitat el dia 15 d'abril del 2020 és la següent: Vueling -96,5%; Iberia -94,9%; Norwegian  -93,4%; Ryanair -97,7%; Easyjet -99,6%.

Alhora, la caiguda del trànsit aeri als aeroports catalans es pot veure en la taula següent: 

arribades avions aeroports catalans