Més facilitats per presentar ERTO, però més control. I, sobretot, la prohibició d'acomiadar durant la crisi del coronavirus, sempre que la causa estigui vinculada a la pandèmia. Així ho han explicat la ministra portaveu, María Jesús Montero, i la ministra de Treball Yolanda Díaz durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest divendres. "No es pot aprofitar el coronavirus per acomiadar", asseveren. La mesura principal de la trobada rau en l'aprovació de la pròrroga de l'estat d'alarma fins el dia 11 d'abril, com a mesura de contenció de la pandèmia del coronavirus. 

En paraules de la ministra Díaz, per tal d'evitar els comiats -encara que siguin procedents- "hem simplificat el procediment per presentar ERTO", de manera que els tràmits burocràtics es simplificaran a mínims. Alhora, es posa en marxa un tràmit d'atur pel qual "els treballadors podran percebre molt ràpidament l'atur". Segons Díaz, "no és necessari acomiadar, aquesta crisi és un parèntesi i els recursos públics s'han d'emprar de manera responsable". Una mesura semblant a la prohibició d'acomiadar instaurada a Itàlia fa uns dies. 

D'aquesta manera, "no es pot utilitzar el Covid-19 per acomiadar", de manera que no es podrà acomiadar definitivament per causes de força major o causes productives. En aquest sentit, assegura que enduriran la vigilància a les empreses oportunistes, asseverant que "revisarem tots els ERTO que ara mateix s'estan aprovant, i en cas que veiem algun tipus de frau, aquestes empreses hauran de retornar totes les ajudes percebudes". A més, també obligaran a les empreses a prorrogar els contractes temporals que vencin durant la crisi del coronavirus. 

Segons les últimes dades, s'han comunicat ja 200.000 ERTO fins a la data i hi ha milió i mig d'empleats afectats a tot Espanya. Pel que fa a Catalunya, els afectats per acomiadaments temporals superen els 420.000 treballadors. 

Amb tot això, no s'ha aprovat instaurar, de moment, les ajudes per als lloguers ni tampoc la renda mínima temporal que havia avançat el govern espanyol com a mesura que "s'estava estudiant".