L'Ibex 35 ha posat fi al pitjor mes de la seva història amb una caiguda del 22,21%, el que ha portat al selectiu a situar-se en els 6.785,4 punts. Des de començament d'any, el principal índex espanyol ha perdut prop d'un 30% del seu valor.

El selectiu s'ha comportat així en un context marcat per l'expansió del coronavirus a Espanya i la resta del món, la declaració de l'estat d'alarma al país i l'aprovació de mesures urgents de caràcter extraordinari per combatre amb els efectes de l'aturada econòmica.

Aquest mateix dimarts, el Consell de Ministres ha aprovat un tercer paquet de mesures addicionals, que inclou una moratòria de quotes a autònoms i pimes, ajuts al lloguer amb suspensió de desnonaments durant sis mesos en benefici de 500.000 famílies vulnerables que tenen contracte de lloguer, un subsidi per a empleats temporals i també per a empleades de la llar, entre altres.

Les esmentades mesures s'aproven en un context de frenada econòmica pràcticament total, amb la paralització de les activitats no essencials des d'ahir i fins a almenys dijous vinent 9 d'abril, ambdós inclusivament.

La paralització de les activitats no essencials, a través d'un permís retribuït recuperable, suposa un enduriment de l'estat d'alarma prorrogat fins a l'11 d'abril.

D'altra banda, els inversors han conegut aquest dimarts que l'activitat de l'economia xinesa ha registrat al març un fort rebot, després de la històrica caiguda observada el febrer arran de l'impacte del coronavirus i de les mesures de contenció implementades, segons reflecteix l'índex de gerents de compres (PMI).

Malgrat la històrica caiguda mensual, l'Ibex 35 ha tancat la sessió d'aquest dimarts amb una alça de l'1,88%. En el costat dels guanys s'han col·locat Repsol (+9,75%), ACS (+9,36%), ArcelorMittal (+8,81%), Ence (+8,23%), Colonial (+7%) i Acerinox (+6,7%).

En la part baixa de la taula s'han situat Red Eléctrica (-3,31%), Bankia (-2,58%), Cellnex (-2,33%), Amadeus (-0,99%), Aena (-0,78%), Mapfre (-0,19%) i BBVA (-0,15%).

La resta de borses europees també han acabat en 'verd' aquest dimarts, encara que amb avenços no tan pronunciats com els de l'índex espanyol, exceptuant el Ftse 100 de Londres, que va despuntar un 1,8%. La resta de places han registrat pujades del 0,4% per al Cac 40 de París, de l'1,22% per al Dax de Fráncfort i de l'1,06% per al Mib de Milà.

El preu del barril de petroli de qualitat Brent, de referència a Europa, cotitzava a la baixa fins a situar-se en els 22,7 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), referència per als Estats Units, se situava sobre la cota dels 20 dòlars.

Per la seva part, la prima de risc espanyola pujava a 114 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,674%, mentre que la cotització de l'euro davant el dòlar s'ampliava a 1,1016 'bitllets verds'.