Mesures dràstiques davant la propagació del coronavirus. El govern espanyol ha aprovat avui en el Consell de Ministres suspendre tots els vols directes entre Espanya i Itàlia almenys fins el 25 de març per frenar nous contagis de coronavirus Covid-19. Un veto que afectarà les connexions amb el país italià que mantenen Iberia, Air Europa, Vueling, Volotea o Ryanair, entre d'altres companyies.

Després que Itàlia anunciés l'aïllament total del país i que a Espanya el govern de Pedro Sánchez decidís tancar tots els centres escolars i educatius en les zones més afectades pel brot a Espanya, ara la mesura presa és la d'evitar desplaçament al país-nucli del virus a Europa. De fet, el confinament italià no incloïa el tancament complet dels aeroports. 

De fet, la mesura no és una sorpresa, ja que les aerolínies porten dies cancel·lant en massa diversos vols a Itàlia, principalment a la Llombardia, que fins ara era la zona més afectada del país. El tancament total del país italià ha provocat un degoteig massiu dels vols i finalment Pedro Sánchez ha optat per prohibir-los tots. 

En la publicació al BOE, el govern de Pedro Sánchez explica que "les comunicacions entre Itàlia i Espanya per via aèria són nombroses, amb un important nombre de vols i viatgers de les zones afectades". Alhora, recorda que Itàlia representa el tercer mercat aeri internacional per importància per a Espanya, "amb més de 106.000 operacions comercials registrades el 2019 i prop de 16 milions de passatgers, el que suposa aproximadament el 9% de tot el nostre trànsit internacional". D'aquesta manera, "no és d'estranyar que la gran majoria dels casos importats al nostre país hagin estat vinculats a viatgers provinents d'Itàlia". 

Excepcions

La mesura s'aplica a tots els vols directes des d'Itàlia fins a Espanya, amb l'excepció d'aeronaus d'Estat; escales amb fins no comercials i que per tant no tenen passatgers a bord; vols posicionals; humanitaris; mèdics o d'emergència.

Amb tot, algunes aerolínies ja havien decidit pel seu compte prendre aquestes mesures. Ryanair, per exemple, avui mateix ha anunciat que suspenia tots els vols directes a Itàlia fins el 8 d'abril. I és que les aerolínies estan sent un dels sectors més afectats per la pandèmia i ja fa dies que s'estan cancel·lant centenars de vols per una dramàtica caiguda de les reserves. Delta Airlines, American Airlines, Lufthansa, TAP Airlines, British Airways o Norwegian, entre d'altres, han anunciat el tancament temporal de rutes. 

Totes aquestes cancel·lacions suposaran pèrdues milionàries per a les aerolínies, algunes de les quals temen haver de tancar. A nivell europeu, el lobby aeri A4E preveu pèrdues d'entre 40.000 i 20.000 milions d'euros. Internacionalment, la IATA xifrava en 110.000 milions les possibles pèrdues. 

Portugal també suspèn els vols

Portugal també ha anunciat que suspendrà a partir d'aquest dimecres tots els vols comercials i privats amb Itàlia durant dues setmanes, segons va anunciar avui el Govern del país en un comunicat remès als mitjans de comunicació. La suspensió s'aplica a totes les connexions aèries amb totes les regions d'Itàlia, segons l'Executiu. Les úniques excepcions s'aplicaran a vols d'Estat, d'ajuda humanitària o emergència sanitària, a més de vols de transport exclusiu de mercaderies.

Aquesta mesura estarà vigent, almenys, fins al pròxim 24 de març, a causa dels casos de coronavirus registrats al país italià.